Árpád
-2 °C
4 °C

A móka a parton van

2000.10.26. 14:00
Csak egy kicsit néztek hülyének, amikor a metrón vinnyogva röhögtem a kezemben egy kisméretű kifestőkönyvre hasonlító nyomdatermékkel. A borítón a szerző sajátkezű munkája látható toszkán későnaiv stílusban. Az utazótársak sajnálattal vegyes félelemmel nézegettek. Én meg nem tudtam abbahagyni a vigyorgást. Pedig hát nem is vagyok nagy pecás, tulajdonképpen semmilyen pecás nem vagyok. És a horgászás úgy jön ide, hogy a könyv Szily László Etetéseinek válogatott gyűjteményét tartalmazza.
A keszeg igazából egy hal, nem egy nőtípus
Nem szoktam horgászni. Régebben sem horgásztam. A pecázás azonban bemászott néha-néha az életembe. A faterom nagy pecás, de engem nem tudott izgatni. A gimiben a padtársam nagy pecás volt és mindenáron azt akarta, hogy egyszer én is menjek ki a Tiszára vele. Felkészült csóka volt, házilag csinálta a kuttyogót - az amolyan harcsacsalogató izé, ha jól emlékszem. De meggyőzni nem tudott. Annyit azért elért, hogy bemutatta nekem a kuttyogó használatát. A fürdőszobában a kádban.

A sovány nők ugye keszegek. Nemrégiben mesélte egyik haverom, aki a délmagyarországi hipermarketeket látja el hallal, hogy nála járt egy másik haverom és nézegették a kifogott állatokat. ,,Ez milyen hal?" kérdezte a vendég. ,,Keszeg" felelte a házigazda. ,,Na, ne szopassál!" volt a válasz. És fél óráig kellett neki bizonygatni, hogy a keszeg igazából hal, és nem egy nőtípus.

Hát ilyenek a horgász, halász, halas sztorik: mindenki tud egyet-kettőt, de kevesen mesélik el olyan élvezetesen őket, mint Szily László, na és ott vannak az illusztrációk. A szakzsargontól pedig ne ijedjen meg senki, mert szerzőnk takaros kis szótárat is mellékelt a ,,szöveggyűjteményhez", hogy mindig tudjuk mitől döglik a műlégy.

Mostanában mintha szívesen kimennék a partra valamelyik agysebész haverommal - csak mert kórboncnok nincs - és a horgászkutyájával, hogy leteszteljem az akármelyik pecabottörési technikákat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?