Jerzy Kosinski: Flipper

2000.08.31. 11:00
A lengyel származású amerikai író nem minden idők leghíresebb delfinjétől kölcsönözte a címet, hanem arra a játékra kívánt utalni, amiben a kilőtt golyó ide-oda csapódva, kiszámíthatatlanul halad a 'vég' felé. Akár az élet.

Patrick Domostroy az első szereplő, aki feltűnik a színen - egy teljesen hétköznapi szituációban. Sehogy sem illik ez a múltjához, mint ahogyan jelenlegi élete is csupán nagyon halvány árnyéka régi önmagának. Zeneszerzőként kiégett, ezért életének értelmét szexuális kalandokban keresi.

Gwynplaine gyönyörű egyetemista lány, aki pénzét és testét is hajlandó feláldozni azért, hogy megszerezze magának a világ leghíresebb rockzenészét, akit azonban senki sem ismer személyesen.
Goddard - valódi nevén James Osten - az a sztár, aki csupán a zenéjével képes volt meghódítani a közönséget. Személyének eltitkolása azonban legalább annyira feltüzelte az emberek kíváncsiságát, mint a más sztárok körül kialakított mesterséges aura. Még közvetlen környezete sem tudja róla, hogy ki is ő valójában.

Talán ők hárman azok, akik a legnagyobb részt vállalják abban a játékban, aminek a vége annyira bizonytalan, mint a kilőtt flippergolyó haladási iránya. Időnként kicsit erotikus, egy-két pillanatra krimiszerű - ennek ellenére (vagy éppen ezért) értékes irodalmi alkotás. A benne megfogalmazott gondolatokat nem ártana elolvasni mindenkinek, aki hírnévre és sikerre vágyik. Mert mindennek megvan a maga ára. Ami gyakran nem is kevés.

(Európa Könyvkiadó, 2000)