A halál dimenziói

2000.12.28. 15:07
Benne vagyunk ebben, de nagyon. Itt élünk ebben a világban és esélytelen, hogy teljességében fel tudjuk fogni. Egyet tehetünk: megpróbáljuk túlélni, megteremteni saját mítoszainkat. És megadni magunkat a végzetszerűségnek. Alex Garland - a Part szerzője - új könyve a kilátástalan világszemléleteket ütközteti egymással egy olyan világban, ahol a társadalmi rétegek közötti szakadék áthidalhatatlannak tűnik.

Alex Garland
Már az első pillanattól kezdve érezhető, hogy nem egy hepiendes bűnügyi sztorit olvasunk. Három szál fut egymás felé ebben a történetben. Egyetlen éjszaka, egyetlen nagy futás, menekülés hozza össze a szereplőket: ez a valahonnan valahová jutás az első. A második domináns, közös elem a három ,,főszereplő" életében és világában: a naplemente. A fekete kutya elrohan és elviszi az életeket, a boldogságot, talán még az élet értelmét is - ez a harmadik.

A randevúra váró fehérember kétségbeesik egy félreértés következtében és kinyírja üzleti partnerét, majd menekül. Egy elveszett gyerek pénzért meséli álmait egy freudistának, aki nem érti azokat. Egy nő várakozás közben emlékezik. És lassan befolyik a halál.

A szörnyű az, hogy a történetben szereplő város Budapest is lehetne, a szomszéd bármikor elkezdhet lövöldözni, pedig csak egy csipet sóért kopogtunk be. Isten hozott Manilában. Isten hozott a Földre.