Végtelenbe bámuló szikla

2001.03.05. 12:02
Gergely Ágnes - író, költő, műfordító - munkásságát 2000-ben Kossuth-díjjal értékelték. És legújabb regénye, az Őrizetlenek megírása után azt nyilatkozta: nem ír több regényt. A mintegy százötven oldalnyi mű 1996-99 között íródott.
Mert félelmetes alkotássá lett Gergely Ágnes regénye, az Őrizetlenek. Már maga a cím is valami kegyetlent sejtet. A szabadság nem megléte mellett - pláne egy hívő ember szempontjából - az őrizetlenség a legkegyetlenebb dolog. És a könyvben szereplő minden egyes alak egy hosszadalmas haldoklási folyamaton megy keresztül, némelyikük a végére meghal, mások életben maradnak, de élők és holtak között mintha nem is lenne különbség.

Belekerülünk a regény más világába, ahol csak az egyének egymás felé haladása számít. Valahonnan valahová jutni a jelszó. De mert nincs, aki őrizzen - legyen az akár más ember, akár Isten maga - csak hánykolódnak a szereplők. Történelemben és világban, ,,az idő nem számít" - írja a szerzőnő.

Gergely Ágnes - Sivatagi törvény - részlet
,,Én átrepültem, te megúsztad az Óceánt. Én gyorsabban értem oda és megvárlak türelmesen. Házam, Hazám, sehova."
Karen, az anya, lánya, Daniella és fogadott lánya, Detti várják a megváltó Carlost, aki - így vagy úgy - mindőjük egyetlen nagy szerelme. De a kiismerhetetlen múlt, a megbocsátani képtelen jelen nem kegyelmez egyikőjüknek sem. S mire a könyv végére érünk, az őrizetlenség abszolút magánnyá válik, ahol már alig-alig pislákol némi remény.

Akárcsak a borítón az eget, a távolságot ,,bámuló" szikla, Magritte festményén.

Gergely Ágnes: Őrizetlenek
Balassi Kiadó, 2000
1500 forint

A kötetet az Írók Boltja bocsátotta rendelkezésünkre.