Budapest nem a gyerekek városa

2001.11.01. 13:09
A Harry Potter kiadása óta növekszik a gyermekek olvasási kedve - állítja az egyik legnagyobb könyvterjesztő cég értékesítési igazgatója. Ennek ellenére a legtöbb könyvesbolt nem gyermekbarát. Gyakran nincs mód arra, hogy a kicsik saját életmódjuknak megfelelően, játék közben válasszák ki a nekik leginkább tetsző könyvet, nyilatkozta az Inedex/Képmutatónak a Pozsonyi Pagony névre keresztelt új könyvesbolt vezetője.
Budapest ma még nem a gyerekek városa. A nekik nyújtott szolgáltatások mennyisége és minősége elmarad az elvárhatótól. Bőven van még mit javítani az épített környezet (pl. játszóterek) vagy a kultúra (lásd gyereknapi programok) színvonalán. Hasonló a helyzet a gyerekkönyvekkel kapcsolatban is. Bár az utóbbi években megszaporodtak a gyerekeknek szóló kiadványok, és egyre több színvonalas könyv is megjelenik, alig van olyan üzlet, ahol ezeket teljes választékukban meg lehet találni. A könyvesboltok túlnyomó többségében a gyerekrészleg elhanyagolható, gyakran nem is próbálnak meg olyan környezetet kialakítani, amely vonzó lehetne a gyerekek számára - nyilatkozta az Indexnek Gáspár Máté, a Pozsonyi Pagony elnevezésű, új könyvesbolt egyik tulajdonosa.

Budapest ma még nem a gyerekek városa.
A kifejezetten gyerekeknek szóló kiadványokat forgalmazó könyvesbolt a Pozsonyi úton (Budapest, XIII. kerület), a körúttól 3 percre, a "gyerekparadicsomnak" számító Szent István park szomszédságában található. Éppen ezért már a nyitás után néhány nappal, mindenféle nagyobb hírverés nélkül gyerek, szülők hada lepte el a boltot.

A siker talán nem véletlen: itt minden megtalálható, ami fontos, hogy ott legyen egy ilyen boltban. A mesék mellett vannak kiegészítő tankönyvek és kötelező olvasmányok is, de nem hiányoznak a szülőknek szóló, a gyerekneveléssel kapcsolatos könyvek sem.

A Pagony kialakításában a praktikus szempontokon túl ügyeltek arra, hogy a polcok az életkori magasságoknak megfelelően legyenek kialakítva. Sőt a padló egy részét "fű" borítja. A bolt közepét elfoglaló "égig érő fa" nem csupán látványos, de az örökmozgó kicsik is el tudják foglalni magukat, amíg szüleik vásárolnak.

Gáspár Máté az Indexnek elmondta: céljuk nem pusztán egy színvonalas könyvesbolt kialakítása, hanem egy olyan helyé, ahol a gyerekek tartalmas programokat és szórakozást találnak. Ezért heti rendszerességgel kiscsoportos foglakozásokat (meseolvasás, diavetítés, kézműves illetve zenei foglalkozás), alkalmanként pedig nagyobb eseményeket (bábelőadás, koncert) szervezünk - mondta. Szeretnénk, ha a Pagony a hazai gyermekirodalom egyik központjává válna, ezért könyvbemutatókat, dedikációkat, felolvasásokat szerveznek - tette hozzá.

Harry Potter és a Bölcsek Köve
Bercsi Katalin, a Libri Könyvkiadó értékesítési vezetője szerint: különösen a Harry Potter-sorozat megjelenése óta ismét jó üzlet a gyerekkönyvek kiadása és forgalmazása. Azóta nemcsak az új történetek, de a régi klasszikusok is jobban fogynak - nyilatkozta az értékesítési igazgató.

Ennek ellenére piaci részesedését a Libri is növelni kívánja. Ezért azokban a nagyobb üzletekben, ahol ez lehetséges volt, ők is játszósarkokat alakítottak ki. Ilyen például a Western City Centerben, a Duna Plazaban vagy a Mamutban működő boltjuk, amelyekben nem csak könyvekkel, hanem különböző játékokkal is találkozhatnak az oda látogatók.

Bercsi Katalin úgy véli, hogy az ilyen "gyerekbarát" szolgáltatások könnyebbé teszik az eladást, hiszen sokan "impulzusvásárlóként" viselkednek a boltokban. A szülőknek gyakran nincs fogalmuk arról, hogy mit is akarnak venni (ehhez ma már túl nagy a kínálat), ám ha gyermekeik levesznek egy könyvet a polcról, és az tetszik nekik, akkor azonnal megveszik azokat.

Novemberi programok a Pagonyban
  • minden szerdán Bognár Eszter olvas a Cartafilus Mesekönyvéből
  • november 10-én 15 órakor az UHU Internetes könyváruház nagysikerű Harry Péter Budapesten játékának nyertes pályaműveiből tartunk felolvasást
  • november 12-én a Rügyecske Környezetvédelmi Alapítvány tart kézműves foglakozást
  • november 22-én 16 órakor az Ulpius Ház kiadó és a Pozsonyi Pagony közös könyvbemutatója: a nagysikerű film alapján készült Shrek megjelenése alkalmából
  • november 29-én 18 órakor Sándor Csilla a Csodaceruza c. folyóirat főszerkesztője avatja be a gyerekeket a könyvkészítés rejtelmeibe