Michelle Wild és az erotikus punkok

2004.08.11. 12:20
Mi a közös a dokumentumfilmesekben és a pornófilmesekben? - tettem fel a kérdést magamnak hétfő délután, mikor felébredtem egy szigeteseknek szervezett unalmas, pornóról szóló beszélgetés közben a Magic Mirrorban. Hogy választ kapjak, Papp Bojána dokumentumfilm-rendezővel hétfő éjjel Michelle Wild nyomába szegődtünk a Szigeten, de a pornósztárt csak kedd délután értem utol.
Hétfő délután életem legunalmasabb szigetes élménye kezdődött el, és négy órán át tartott. Részt vettem ugyanis egy pornófilmesekkel, majd egy dokumentumfilmesekkel szervezett beszélgetésen, előbbire a Magic Mirrorban, utóbbira a Szabadiskola sátorban került sor. Viszont miközben néhányszor elaludtam, feltűnt, hogy Michelle Wild pornószínésznő és Papp Bojána szemledíjas dokumentumfilm-rendező pár óra különbséggel ugyan, de sok dologban hasonlóan vélekedik, és felvetődött bennem egy közös interjú ötlete. Az estém további része ennek a tervnek esett áldozatul.

Bojánával tízkor indultunk Michelle Wild keresésére a Szabadiskola sátorból. Több félrevezető infó és hasztalan telefonálgatás után a Nagyszínpadnál Basement Jaxx fellépése közben kaptuk meg az első használhatót: Csík Csaba szinkronszínész, aki pár éve még Eszmeraldának udvarolt a végtelenített sorozatban, elárulta, hogy egy órája látta Michelle-t a Magic Mirrorba visszatérni.

A Mirrorban Lady Dömper Iggy Pop-szerű playbackje hengerelte le a nagyszámú közönséget, mikor a bárpulthoz léptünk, hogy Michelle-ről kérdezősködjek. "Négy hónapos terhes" - válaszolta felháborodottan a pultos, majd, mikor észrevette a Press-kártyámat, és rájött, hogy Michelle-lel nem ismerkedni akarunk, elárulta, hogy "egy óra múlva hátul lesz".

De nem volt ott. Igy minden igyekezetem ellenére a pornósztár nélkül telt el az esténk, vagyis külön faggattam ki éjszaka Bojánát, és csak kedd délután sikerült Michelle-lel is nyélbe ütnöm a beszélgetést.

Pornó gyerekeknek?

Az első kérdés, ami mindkettőjükkel kapcsolatban felvetődött, a gyerekeknek szánt film, Michelle ugyanis hosszasan fejtegette a szigetes beszélgetésben, hogy felvilágosítófilmnek a pornófilmek "sajnos nem megfelelőek". Míg Bojána a dokumentumfilmek terjesztésének fontos lehetőségeként határozta meg az iskolai tananyagfilmek készítését, köztük a felvilágosítóakat is.

Michelle az Indexnek utólag elmondta, hogy bár fogamzásgátlásnak az orális szexet ajánlaná, mégsem tudna fiataloknak megfelelő pornófilmet elképzelni. Annak különösen nem örülne, ha a szerepei miatt a gyereke otthon arra kérlelné: "Anyu, mutasd csak!" Ezért is hagy fel a pornószínészkedéssel. Mintahogy szerinte az sem hasznos, ha a tinédzserfiúk azt látják, hogy "tizenöten körbeállva billiárdasztalt csinálhatnak egy lányból".

Bojána Michelle felvilágosítófilmes gondolatát viszont kifejezetten jó ötletnek tartja, sőt Michelle-el szívesen készítene is egyet. "De nem mint sztárral, hanem mint szakértővel" - pontosított. Ezt már Michelle is elfogadhatónak találta.

A mozi, a mozi, a mozi

A másik közös pont a moziba kerülés terve. Michelle, bár terhessége egyelőre félbeszakította rendezői álmait, mozikba való, egészestés és "hiteles" pornófilmet szeretne készíteni: "Olyan legyen, ami felébreszti a néző kíváncsiságát, amiért bejönnek a moziba, de ugyanakkor, amitől el is tudnak vonatkoztatni, vagyis ami ki is küldi a moziból a nézőt."

Bojána szerint a dokumentumfilmeseknek, így neki is, nagy vágya, hogy filmklubokon és művészmozikon kívül multiplexekben is bemutassák a filmjeit, bár szerinte a mostani magyar dokumentumfilmek - főleg a kevés pénz miatt - nem moziképesek.

Igy harmadik kérdésem szükségszerűen a pénz volt. Bojána elmondta, hogy nem a filmezésből él meg. Kilencszázezer forintos pályázati támogatásból készítette legutóbbi, a szemlén rendeződíjat kapott dokumentumfilmjét,