Az Asylum Magyarországon forgat

2012.11.26. 20:09

Az Asylum gagyigyár színeiben készülő Ice Age 2. című film - ami a 2012: Jégkorszak film folytatása - forog új szereplőkkel, új sztorival tíz napja Magyarországon. A múlt hétvégén kezdték a forgatást a szolnoki helikopterbázison, és ennek a filmnek a magyarországi leszervezésére találták meg Neményi Ádám producert.

Érdekes, hogy az általunk eddig leggagyibb amerikai gyártóként emlegetett cég épp azt a magyar producert találta meg az Ice Age 2 - Dead work munkacímű filmnek, akinek botrányairól már cikkeztünk. Az adott év nagy blockbustereinek filléres másolatait futószalagon gyártó Asylum stúdió most is tartja magát a költségvetéséhez: utómunkával együtt se érheti el a büdzsé a 300 ezer dollárt.

A magyarországi költés filmes szóbeszéd szerint még egy 100 millióból készülő magyar low-budget filmnek is harmada-negyede lehet, de a Filmirodához még nem érkezett hivatalos bejelentés, és a magyar producer sem erősítette meg nekünk az információt. Pedig nem kevés az itteni forgatás: 15 napos. A több budapesti helyszín mellett a szolnoki helikopterbázison és a szomszédos repülőmúzeum területén is forgattak.

A film költségvetése alapján legyárthatatlannak tűnne, de a stáb toborzásához jó csali volt, hogy aláírta az Asylummal a szerződést a Lost tévésorozatból ismert Jeff Fahey és John Rhys-Davies, aki a Gyűrűk Ura című filmben alakította Gimlit. A két külföldi színész gázsija eleve a szokásos 100 ezer dollár helyett csak pár tízezer dollár, J Rhys-Davies pedig a stábtagok szerint csak két napot forgatott itt, a szolnoki helyszíneken.

A külföldi sztárok után, mégha levitézlett arcok is, már könnyen be lehetett cserkészni a  magyar sztárokat is a minigázsi ellenére. A színészeket itthon Facebookon toborozták, köztük nem amatőrök is jelentkeztek, mint Lengyel Tamás, Kamarás Iván, illetve és a Barátok közt sorozatban szereplő Fekete Judit. Valószínűleg jól jön referenciának az amerikai film az imdb-adatlapjukon. Egy stábtagtól úgy értesültünk, hogy 15-20 ezres napi gázsit kapnak csak, de örömmel mentek dolgozni, mert jelenleg itthon Bodzsár Márk filmje, az Isteni műszak forog csak, és Etyeken a Borgiák-sorozat 3. évada.

A film egy családról szól, akik két húsz év körüli gyermekükkel menekülnek Angliából Franciaország felé, a váratlanul beköszöntő jégkorszak elől. A dermesztő hideg fogságából az utolsó pillanatban Párizsban, az Eiffel-torony tetejéről egy helikopterrel sikerül egérutat nyerniük.

Neményi cége, a Next Station produkciós iroda ilyen szűk költségvetéssel maximum a magyar 20 százalékos adókedvezményen kereshet, hisz a kis pénzt elviszi a forgatás. Mint tudjuk, a kedvezményhez szükséges kulturális teszten bármilyen történet át tud menni, a filmtörvény csak az öncélú erőszakot (például Fűrész) vagy az öncélú szexualitást (pornófilmet) veszi nem támogathatónak, így ha a forgatástól számítva 60 napon belül bejelentik, automatikusan megkaphatják a közvetett támogatást.

A film utómunkája már Amerikában lesz, az Asylum ott teszi a filmre a cgi-hóviharokat.