Hova lettek a köcsögök a temetőből?

2012.11.28. 15:01

Bukta Imre képzőművészről és falujáról, Mezőszemeréről forgat dokumentumfilmet Nagy Dénes Falusi dizájn címmel - derül ki a Médiatanács blogjáról, annak kapcsán, hogy az NMHH 8 millió forinttal támogatja a film elkészülését, amit várhatóan a Duna TV-n sugároznak majd.

Az Együtt című filmje miatt a Magyar Filmkritikusok Díjával, A lágy eső című filmterve miatt az Európai Elsőfilmes Díj fődíjával kitüntetett Nagy Dénes legújabb dokumentumfilmjében azt szeretné kideríteni, hogyan kerülnek egy kelet-magyarországi faluba úszómedencék a veteményeskertek helyébe, hogyan cserélődtek fel a köcsögök mosószeres flakonokra a temetőkben, és vannak-e még kispadok, ahol Juli nénik, Kati nénik letyepetyélnek.

A Falusi dizájn "főszereplője" Bukta Imre képzőművész lesz - a Műcsarnokban van éppen kiállítása -, aki egyszerre külső és belső szemszögből is megvilágítja majd a népművészet helyére beszűremkedő új tárgykultúrát, és bemutatja saját tárgygyűjteményét is. A készülő dokumentumfilm szándékai szerint humorosan dolgozza majd fel a magyar vidék tér- és tárgykultúrájában végbe ment változásokat.