Kevin Costner nélkül jön az új Waterworld?

2012.11.28. 12:43

400 ezer tévénéző csüngött nemrég a SyFy csatornán megismételt, 1995-ös Waterworldön, ezért a tévéadó anyacégénél, a Universal stúdiónál komolyan elgondolkodtak a fejesek azon, hogy film vagy sorozat formájában folytatni kellene Kevin Costner legendásan nagyot bukó, mégis kultikus tengeri Mad Max-moziját, írja Forbes. Hogy a SyFy Film a főszerepet a nemrég még nézettségi rekordokat döntögető, díjhalmozó minisorozatot forgató, 57 éves színésznek szánja-e, vagy keres helyette egy másik markáns pót-Mad Max-arcot, egyelőre nem tudni.

waterworld640
Fotó: Universal Pictures

Bár a Waterworldöt 1995 óta folyamatosan gyalázzák a kritikusok, Costner jetskizős-vitorlázós Mad Max-utánzata valójában a posztapokaliptikus műfaj egyik legjobbja. A Robin Hooddal már bizonyító rendező, Kevin Reynolds , és David Twohy forgatókönyvíró (aki később a Riddick-filmek atyja lett) egy zseniális alapötlettel forgatta ki a 90-as évekre már unalmassá vált atomháborús díszleteket: a sivatag helyett a mindent elnyelő óceán lett a helyszín, ahol a víztisztító chipek és a titkos olajkészletek helyett mindenki a legendás szárazföldet keresi.

A készítők biztosra mentek, ezért a Mad Max 3 receptjét követve csimbókos hajú kisgyereket, fergeteges humort meg hollywoodi romantikát is bőven pakoltak filmbe a roncsokból tákolt, látványos járműpark mellé. Mel Gibsonnal ellentétben Costner kőarcú, kopoltyús macsója már mosolyog, Dennis Hopper pedig nem is igazi főgonosz, inkább a két évvel későbbi Dr. Genya előképe: máig ő a legjobb az apokalipszisfilmekből sosem hiányzó, félőrült zsarnokok között.

A szájhagyomány a Waterworldet is a mozgókép-történelem legdurvább mozis bukásai között emlegeti, ez azonban nem igaz: még a filmsite.org táblázata sem említi a 25 legnagyobb bukta között. Tény, hogy a Waterworld 95-ben a maga 175 milliós gigaköltségvetésével minden idők legdrágább blockbusterének számított, és a szerényen csordogáló amerikai bevétel (88,2 millió) miatt a kritikusok az Ishtar és a Heaven's Gate nevetséges bevételeire utalva Fishtarnak és Kevin's Gate-nek csúfolták.

A nemzetközi forgalmazási adatokkal együtt viszont végül 264,2 millió dollárt hozott össze, ráadásul a 90-es években még nem volt jellemző, hogy a stúdiók a filmek büdzséjével megegyező összegeket tapsolnak el marketingre, így a tengeri Mad Max végül végül pozitív mérleggel zárt (bár a bevétel egy része ugye mindig a forgalmazót és a moziláncokat illeti). Nem úgy, mint A kincses sziget kalózai, a Pluto Nash és az Alamo, amik a dollár mai árfolyamával számolva -154 milliós, -141,6 milliós és -147,2 milliós egyenleggel zártak, így valójában ezek számítanak a legnagyobbat bukó filmeknek.