Nagyot bukik Brad Pitt új filmje Amerikában

2012.12.01. 18:25 Módosítva: 2012.12.01. 18:35

Brad Pitt az egyik legnagyobb sztár Hollywoodban, de filmjeinek bevétele néha alulmúlja a várakozásokat. Új, Killing Them Softly (Ölni kíméletesen) című maffiafilmjéhez hasonló bukása vagy öt éve nem volt: akkor is Andrew Dominik rendezővel dolgoztak együtt.

Amerikában a hálaadás utáni hétvége mindig is a bukásoktól volt hangos, és most Pitt új, szépen kivitelezett bérgyilkosos filmje is ide sorolódik. A New Orleans-ban forgatott maffiathriller pénteken 2,5 millió dollárt hozott csak Észak-Amerikában, ami kábé 7,5 milliós hétvégi bevételt jelez előre. A Weinstein stúdió által forgalmazott mozi összbevétele várhatóan 20-25 millió körül alakul majd, ezzel Pitt karrierjének egyik legszerényebb box office-teljesítményét szállítja.

Az élet fája is csak 13 milliót hozott tavaly, ám a nehezen befogadható művészfilmtől nem is voltak nagyobb elvárások. Ha ezt nem számítjuk, akkor a sztár utoljára öt éve szerepelt nagy bukásban, a  Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című westernje csak 3,9 milliós összbevételt hozott (mégha a filmet agyon is díjazták). A rendező egyébként akkor ugyancsak Andrew Dominik volt, mint most a Killing Them Softly-nál.

Pedig ezúttal George V. Higgins 1974-es Cogan's Trade című regénye alapján rakták össze a filmet, ültették át 2008-ba, és hozták össze a Maffiózók és a Nagymenők legismertebb gengsztereit James Gandolfinitől Vincent Curatolán át Ray Liottáig. Pitt karakterének egy keresztapa pókertermére támadó, kisstílű szélhámosokkal kell megbízásból végeznie. Közben a  film azt sulykolja, hogy a bérgyilkosság hasonlít az üzleti világra.

Pitt nem volt soha atombiztos box office-sztár Amerikában. Számtalan több száz milliós sikerben szerepelt (Interjú a vámpírral, Hetedik, Oceans-trilógia, Trója, Mr. és Mrs. Smith, Benjamin Button, Becstelen brigantyk), de a legismertebb filmje (Hét év Tibetben, Harcosok klubja, Blöff, Ha eljön Joe Black, A mexikói, Bábel) csak 30-60 milliós környékén szállított Amerikában, és csak világviszonylatban vált nyereségessé. A Killing Them Softly eddigi nemzetközi bevételei alapján már látszik, hogy ezúttal ez sem fog összejönni.

Brad Pitt alighanem még évekig-évtizedekig az egyik legnagyobb amerikai filmsztár lesz. Azonban ez a gyengébb szereplés felveti azt a kérdést box office-szempontból, hogy a nálunk is forgatott zombifilmje, a World War Z. vajon milyen számokat tud majd hozni. Mint ismert, a film kiadós pótforgatáson esik át jelenleg is, és 2012-ről jövő év nyarára tolták a bemutatóját. Sok múlik azon, hogy a Brad Pitt iránt jobban rajongó nők betalálnak-e akkor a mozikba, miután a Killing Them Softly esetében ez nem jött össze.

A filmet májusban Cannes-ban bemutatták, itt írtunk róla.