Rekordközelben az utolsó Alkonyat-film

2012.12.04. 08:23

Az Alkonyat-franchise Hajnalhasadás 2 című filmje már harmadik hete vezti az amerikai bevételi listát, amivel 254 millió dollárra tornázta fel összbevételét, de ami ennél os fontosabb, a világ többi országában 450 millió dollárt termelt, és magabiztosan halad a házirekord felé. A vámpírokat csak james Bond tudta megszorítani az USA-ban, de 17 milliós hétvégi bevétele 400 000 dollárral elmaradt Bella és Edward véres szerelmi története mögött. A harmadik helyre a Lincoln című történelmi dráma futott be, Brad Pitt új filmje viszont a maga hétmillió dollárjával kolosszális buktának számít.

A Hajnalhasadás 2 három hét alatt majdnem annyit keresett, mint a franchise eddig legjobba kereső darabja, a sorrendben második, Újhold című film. A külföldi bevételek alapján a sorozatzáró film máris több pénzt szedett össze a mozipénztárakban, mint az eddigi rekordtartó Hajnalhasadás 1 (430 millió dollár). Mivel a film összesen 702 millió dollárnál tart, az Újhold összbevételét (709 millió) hamarosan lekörözi. December 14-ig nem is nagyon lesz ellenfele a szomorú vámpíroknak, akkor majd jön Peter Jackson Hobbitja, és annyi a bevételi rekordoknak.

A Lincoln szintén a harmadik hétvégét gyűri, 13,5 millió dollárt termelt, összesen eddig pedig 83,7 milliót, ami egy történelmi filmtől egész jó teljesítmény, úgy meg pláne, hogy egy vámpír vagy eladható tinisztár nem szerepel benne. Brad Pitt Killing Them Softly (Ölni kíméletesen) című filmjétől igazaág szerint a stúdió sem várta, hogy bankot robbant, a bérgyilkosos melodráma nem az a műfaj, amire sorban állnak az emberek 2012-ben.

A hétmilliós nyitány azonban a12 milliósra tippelt  első hétvégi eredménytől jócskán elmarad, ráadásul a nézői reakciók sem jók, sőt, kifejezetten rossz filmnek tartják. A The Wrap szerint Brad Pitt filmjének esélyein az október 19-ről elhalasztott premierdátum sem javított, akkor talán nem két ennyire erős széria (Alkonyat és James Bond) kellett volna bizonyítania. A hétvégén bemutatott The Collection című horror (18-as karikával ellátva) 3,4 milliót hozott, az Argo akció című politikai thriller pedig már 101 milliónál tart, aminek nagyon örülünk itthon is, és nemcsak azért, mert a rendező Ben Affleck a Géza keresztnév büszke viselője.