Meghalt Hollósi Frigyes

2012.12.05. 12:45 Módosítva: 2012.12.05. 14:00

Meghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Nemzeti Színház társulatának tagját szerdán 71 éves korában érte a halál. A színészt a Nemzeti Színház és a Katona József Színház saját halottjának tekinti. Búcsúztatásáról később intézkednek.

Hollósi halálának okát nem közölte a Nemzeti Színház, azonban a színészt tavaly májusban vastagbél daganattal műtötték meg a Kútvölgyi kórházban. Alig tíz nappal azután, hogy kijött a kórházból, már játszott a színházban. Idén januárban a hot! magazinnak így nyilatkozott: "ha jól belegondolok, soha nem féltem a haláltól. Bár eszembe jutott, hogy talán itt a vége, de egyáltalán nem estem kétségbe. Azóta gyógyultnak nyilvánítottam magam. Valószínű, hogy a munkám, a hivatásom tartja bennem igazán a lelket. Ha nem lennék ennyire elfoglalva, talán nem is így jöttem volna ki a betegségből".

Hollósi Weininger Frigyes néven született 1941-ben. A szinhaz.hu szerint Hollósi nem készült színésznek, a pálya csak akkor kezdte foglalkoztatni, amikor Ascher Oszkártól hallotta, hogy szépen szaval. Érettségi után nyomban felvették a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, de az intézményben alig három hónapot töltött. Az első vizsga után kirúgták, mondván hogy nem fejleszthető.

1962-ben szerződött a Szolnoki Szigligeti Színházhoz segédszínésznek, ahol azzal bíztatták, hogy diploma nélkül is lehet színész, akárcsak Mensáros László és Darvas Iván. Kezdetben ő kapta a legkisebb szerepeket, aztán amikor végre jelentősebb szerephez juthatott volna a Tartuffe-ben, a bemutató előtt két héttel elvitték katonának. Amikor leszerelt, kezdhetett mindent elölről, de így is a Szolnokon eltöltött 18 évét tartotta élete legszebb időszakának.

A Katona alapító tagja volt

1980-ban korábbi igazgatója, Székely Gábor hívta a Nemzeti Színházhoz, 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja lett. Majd a Törőcsik Mari által létrehozott, rövid ideig működő Művész Színháznak is tagja volt. 1994-től 2001-ig ismét a budapesti Katona József Színház tagja volt, majd 2002-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött. Rendszeresen fellépője volt az 1982-ben alapított Kőszegi Várszínház saját bemutatóinak.

Hollósi a Cha-cha-cha tánctanárának megformálásért 1983-ban elnyerte a Filmkritikusok díját, majd megkapta az Érdemes művész kitüntetést is, 92-ben pedig a Jászai Mari díjat is. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is. 2001-ben Czabán György Feri és az édes élet című filmjében nyújtott alakításával a Filmszemle legjobb férfi színészének járó díját is elnyerte.

Bár szerepelt a Lindában és az Angyalbőrben című sorozatban, országosan ismertté a Kisváros című tévéfilmsorozat tette, amiben évekig játszotta a nyomozás helyett leginkább csak eszegető, a fiatal besztottjait (legfőképp a szerencsétlen Máté közrendőrt) folyamatosan heccelő Járai őrnagyot. Hasonló szerepet kapott a Tűzvonalban című tévésorozatban is: Kálmán bácsit, a nyugdíjas, majd körzeti megbízottként ismét aktív szolgálatba álló, mackós termetű rendőrt alakította.

Hollósi Frigyesnek legközelebb csütörtökön kellett volna színpadra lépjen a Nemzeti Színházban Vlagyimir Szorokin: A jég című darabjában, amiben Borenboim szerepét alakította. A Nemzeti Színház a színész halála miatt bejelentette, hogy a csütörtöki előadás elmarad.

A jég mellett Hollósi játszott Agota Kristof: Az elsurranó patkány című darabjában, amiben a főszerepet, Bredumót alakította. A Nemzeti repeortárján lévő darabok közül a színész nagy sikerrel alakította többek között Borbíró Gyula szerepét az Úri muriban és Vangoldot, a nyugalmazott szállítmányozót a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásban. Szerepet kapott a jövő márciusban debütáló Shakespeare: A velencei kalmárban, és a májusban színpadra kerülő Cigánymesén alapuló előadásban is.

Nyomozóktól a gyári melósig

Hollósi Frigyes hatvan magyar mozifilmben és számos tévéjátékban szerepelt. Már a Kisváros Járai őrnagya előtt is előszeretettel osztottak rá zsaru karaktereket: a Dögkeselyűben és a Roncsfilmben is rendőrt alakított. Taxisofőrtől tánctanáron át zongoristáig minden létező mellékszerepet eljátszott az elmúlt évtizedek legnépszerűbb magyar filmjeibe: láthattuk többek között a Szerencsés Dánielben, a Szirmok, virágok koszorúkban, az Egészséges erotikában, a Hamis a babában, a Csapd le, csacsi!-ban és a Sose halunk megben is.

Egészen a 2001-es Feri és az édes életig kellett várnia egy igazán testhezálló főszerepet kapjon: ő volt a lottónyereményből budai villát vásároló gyári munkást akivel végül mégis elbánt a sors, mert a melós barátai és a családja is elfordultak tőle, ő pedig ugyanúgy magányosan, atlétában eszegette a pörköltet a kiskonyhában, mint régen. Utolsó mozifilmjében, a 2011-es T.Ú.K. - Tanár úr kérem! című, szürreális Karinthy-filmben a koponyaműtéten átesett író apját alakította.

Ő volt az egyik legnépszerűbb szinkronhang

A 71 évesen elhunyt színész az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész is volt. Ő kölcsönözte a hangját A Jó, a Rossz és a Csúfban Wallace tizedesnek, a Kelly hőseiben Gutowskinak, a Volt egyszer egy Amerikában Dagi Moe-nak, és a Csengetett, Mylord? című angol sorozatban Alfred Stokes-nak. De őt hívták többek között a South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan című filmbe a Sátán szerepére, A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső című filmbe Baptista Barrynek, és rendszeresen adta a hangját az Asterix filmsorozat Kaktusz bonuszának is.

Hollósi két kultikus filmszériában, a Star Warsban és a Harry Potterben is állandó magyar hang volt. Mivel Darth Vadert a 80-as évek mozis és tévés változataiban hárman is szinkronizálták (a fanatikus rajongók még ma is sokat vitáznak arról, hogy Nagy Attila, Kristóf Tibor vagy Kránitz Lajos volt-e a legjobb választás), az 1995-ös, felújított kép- és hangminőségű VHS-kiadást egységesen Hollósival szinkronizálták újra.

A mozikban is futó, kibővített változatoknál a Csillagok háborújában szintén Hollósi maradt Vader hangja, A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben viszont ismét Kránitz Lajos szinkronizálta Sith nagyurat, akárcsak A Sithek bosszújában. A kilenclemezes bluray kiadás új Vader-mondataihoz viszont Kránicz halála miatt ismét Hollósit hívták szinkronizálni, így ő volt az is, aki végül "Neee!"-t ordított a Jedi visszatér végén, amikor a jó útra tért Anakin Skywalker a szellőzőaknába hajította a Császárt.

Hollósi Frigyes hangjához Vader mellett egy másik közönságkedvenc figura, Rubeus Hagrid is hozzánőtt: az összes Harry Potter-mozifilmben ő volt a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola bozontos szakállú kulcsőrző-állatidomár-szörnytanár-mindenese, a főszereplő varázslótanoncok legjobb barátja.