18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Francia bombanőt dobott ki Lucas a Jediből

2012.12.14. 15:52
Vivienne Chandler egy X-szárnyú vadászgépben
Vivienne Chandler egy X-szárnyú vadászgépben
Fotó: Lucasfilm / 20th Century Fox

Tavaly ősszel, a Csillagok háborúja-saga kilenclemezes kiadásának magasztalásakor mi is megmutattuk azt a videót, amin a Jedi visszatérből kivágott két lázadó pilótanő próbafelvételeit láthatjuk. Szerda óta viszont újra azon pörög a geek szubkultúra a MoveieTalktól kezdve az io9.comig, hogy itt igazából három nőt dobott ki a filmből George Lucas: a második Halálcsillag elleni támadásban a vénasszony mellett nem egy, hanem két fiatal pilótacsaj vett részt.

A werkvideóban már nem látható harmadik női pilótát, aki egy X-szárnyú vadászgépet vezetett, az akkor épp a harmincas éveiben járó, gyönyörű francia színésznő, Vivienne Chandler alakította. A karaktere nevére már ő sem emlékszik, csak arra, hogy három napot töltött a Jedi visszatér forgatásán, mire felvették vele az összes "Fedezlek! Támadás! Eltaláltak!"-kiáltást.

A három női karakternek nem volt külön fantázianeve a filmben, ráadásul a két másik színésznő valódi kilétéről még most is csak találgatások folynak. Az viszont biztosan kiderül a tavaly megjelent díszdoboz werkvideójából, hogy a villámgyors A-szárnyú vadászok kötelékében repültek, és mindkettőjüket TIE-vadászok lőtték le. A fiatalabbik lány jelenete végül ugyan bekerült a Jedi visszatér végleges változatába, de ott már férfihangon kiáltotta, hogy "Eltaláltak!", ami ma is sok találgatásra ad okot Lucas és a nők viszonyáról.

A lázadó mamikáról viszont azóta komplett legendáriumot gyártottak a rajongók. Ő az a veterán pilóta, akinek már az első Halálcsillag elleni támadáskor is azt mondták, hogy túl idős egy ennyire veszélyes, éles bevetéshez. Ám a négy évvel későbbi, létszámhiányos felkelő sereg már bevette őt is a Birodalom elleni utolsó nagy támadásba.

Sajnos a mai napig sem tudni, miért dobta ki George Lucas a három női pilótát a Jedi visszatérből. Teóriák persze vannak, például hogy Lucas, akinek nincsenek vér szerinti gyermekei (Amandát, Katie-t és Jettet örökbefogadta), mindig is nőgyűlölő volt (sőt, egyenesen meleg), de lehet, hogy csak nem akarta azt a látszatot kelteni, hogy a női pilóták rosszabbak, mint a férfiak: a csatajelenetben mindhárom hölgy űrhajóját lelőtték volna, Lucasnak viszont nem hiányzott az, hogy a jogvédők esetleg rászálljanak emiatt. Megint mások azt mondják, a régivágású Lucas nemcsak tradíciótisztelő, de hímsoviniszta is volt, és Mon Mothma (meg persze Leia hercegnő) kivételével azért nem talált ki egyetlen komoly női vezetőt sem a Felkelők Szövetségének, mert a katonásdi még egy messzi messzi galaxisban is hagyományosan férfidolog.

Mi viszont inkább arra tippelnénk, hogy az erkölcsös, prűd Lucas valahonnan megtudta: Vivienne Chandler 1971-ben, 24 évesen a Hammer horrorstúdió leszbikus vámpírfilmjeiben (Lust for a VampireTwins of Evil) meztelenkedett, mint szende iskoláslány. A két film egyébként az 1970-es Vámpír szeretők folytatása, és mindhárom alkotás Sheridan Le Fanu Carmilla című, gótikus horrornovellájának szexuálisan túlfűtött, kultikus adaptációja volt.

Suzanna Leigh, Erica Beale, Vivienne Chandler és Jackie Leapman az 1971-es Lust for a Vampire-ben
Suzanna Leigh, Erica Beale, Vivienne Chandler és Jackie Leapman az 1971-es Lust for a Vampire-ben
Fotó: Tumblr / Hammer Studio

Ezekben a filmekben a női vámpírok nem nyakon, hanem mellen harapták a szép szüzeket, denevér helyett macskává tudtak átváltozni, valamint előszeretettel fullasztották meg áldozataikat úgy, hogy az arcukra ültek (igen, az alkotók szemérmetlenül eljátszottak a többféleképp érthető pussy szóval). Lucasnak talán onnan ugorhattak be ezek a régi, szexcentrikus vámpírfilmek, hogy fiatalon rongyosra nézte Peter Cushing összes horrorját (ezért is adta pont bálványozott, markáns arcú kedvencének Tarkin kormányzó szerepét), aki a Vámpír szeretőkben és a Gonosz ikrekben is játszott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport