Több ezer diafilm került az Örökmozgóba

2012.12.15. 09:31

A budapesti Örökmozgó Filmmúzeumba került Bíró Ferenc magángyűjtő többezres tételt számláló diafilm-gyűjteménye a mozit működtető Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel (MaNDA) kötött megállapodás nyomán.

Bíró Ferenc magángyűjtő Európában szinte egyedülállónak számító többezres tételt számláló diafilmgyűjteménye az egyetlen hazai diapozitívokat őrző magángyűjtemény, amely majdnem negyven éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi.  A kollekcióban megtalálható az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok szinte minden darabja: 4443 darab magyar gyártású diafilm, 148 hangosított dia, 500 külföldi film és 892 szövegkönyv.

A legrégebbi tekercsei a Falu Urániájának és a Budapest Székesfőváros Pedagógiai Filmgyárának kiadványai közül valók, és majdnem hiánytalan a Magyar Diafilmgyártó Vállalat mese és ismeretterjesztő szalagjaiból álló kollekció, amiből rendszeresen tartanak majd vetítéseket.  • Hírek
  • Csok