Depardieu nem akar többé francia lenni

2012.12.17. 14:58 Módosítva: 2012.12.17. 14:58

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök a France 2 tévécsatorna egyik vitaműsorában leszánalmasozta és hazafiatlannak nevezte Gerard Depardieu-t, amiért a sztár Belgiumig futott a magas adók elől, írja a BBC. A 63 éves színész azzal vágott vissza, hogy lemondott francia útleveléről és társadalombiztosítási számáról: „Mostantól nem ugyanaz a hazánk, én egy igazi európai vagyok, egy világpolgár, ahogyan azt az apám belém oltotta."

Depardieu a Le Journal du Dimanche című magazinnak adott interjújában kikérte magának a francia miniszterelnök szavait: „Hogy jön ön ahhoz, hogy csak úgy ítélkezzen felettem?" – kérdezte indulatosan, mivel felháborítónak tartja, amiért a kormányfő hazafiatlansággal vádolja őt, azok után, hogy a fél életműve hazafias történelmi filmekből és kosztümös irodalmi adaptációkból áll. A sértődött sztár hozzátette: pályafutása alatt legalább 145 millió eurót fizetett be a francia államkasszába, de ezentúl egyetlen centet sem fog.

Egy hete írtuk meg, hogy Depardieu a magas franciaországi adók miatt mentette át a vagyonát a határ túloldalára, a belgiumi Nechinbe, ahol jóval engedékenyebbek az adózási feltételek. A sztár már egy házat is vásárolt itt, mivel a kisváros régóta a pénzüket féltő francia milliomosok Mekkájának számít: itt él például az Auchan áruházlánc és a  Decathlon sportboltok tulajdonosa, a Mulliez-familia is. Belgiumban nincs vagyonadó, nem kell adót fizetni az ingatlanbizniszek után, és rugalmasabbak a hagyatéki eljárások is. Ráadásul még a belga állampolgárság sem előfeltétel, elég mindezekhez belgiumi lakóhellyel rendelkezni.