Xantus utolsó filmje a Müsziben

2012.12.18. 15:47

A november 13-án elhunyt Xantus János Balázs Béla-díjas filmrendezőre emlékeznek kedd este a Müsziben (VIII. Blaha Lujza tér 1.). A legendás filmrendező 1978-as vizsgafilmje, az És így s eképp tovább (19 óra) után utolsó rendezését a Kiki a csoportban című pszichodrámáról szóló munkáját is levetítik.

A filmet feleségével, Mérei Zsuzsa pszichológussal és Vikár András pszichoterepautával együtt készítette, főszereplője, Kiki egy kedves magyar-szlovák lány, aki úgy érzi, nem tudja önmagát adni, nem tudja kifejezni magát, nem tud felszabadult lenni, kiabálni vagy dalolni, problémáit pedig egy pszichodráma csoportban próbálja megoldani. A film a csoport-folyamatból kiválasztott egyetlen alkalomnak azt a játékát mutatja be, ami Kikit átélhető módon hozzásegíti a fejlődéshez, az átalakuláshoz.

A csoporttagokat az etikai szabályok messzemenő figyelembe vételével eleve úgy hívták intenzív önismereti munkára, hogy már a hirdetésben is megjelenítették, hogy kamera lesz jelen, a film bemutatásra is készül. Xantus a kikotoonline.hu-nak adott interjújában így beszélt a filmről: "nagyon nehéz a film műfaját meghatározni. Kicsit rosszul is érzem magam, amikor azt mondom, hogy dokumentumfilm, mert az félrevezető. A film dokumentál egy játékot, a játék résztvevői pedig szerepeket játszanak és így ez meglehetősen bonyolult módon dokumentum és fikció egyszerre".