Elhunyt Charles Durning

2012.12.26. 14:13

New York-i otthonában, 89 évesen elhunyt Charles Durning Golden Globe- és Tony-díjas amerikai karakterszínész és második világháborús hős, aki több mint száz mozifilmben és több tucat tévés produkcióban játszott. Legemlékezetesebb szerepei között volt a 73-as A nagy balhé korrupt zsaruja, A legjobb bordélyház Texasban című 1982-es sikerfilm korrupt kormányzója. A szintén 82-es Aranyoskámban az önmagát nőnek kiadó Dustin Hoffman udvarlóját alakította.

A tízgyermekes ír családból származó Durning a második világháború idején ott volt a Normandiában partra szálló amerikai katonák közt, megsebesült és számos katonai kitüntetést kapott. Már 40 éves volt, amikor felkapott színésszé vált, előtte volt többek közt taxisofőr, táviratkihordó, szobafestő, idegenvezető. Színészi pályafutását színpadi színészként kezdte, amikor Joseph Papp producer szerződtette őt a New York-i Shakespeare Fesztiválra.

Filmes áttörését 1973-ban A nagy balhé hozta meg, amelyben egy megvesztegethető rendőrt alakított Robert Redford mellett. Kétszer is jelölték Oscar-díjra: 1983-ban A legjobb bordélyházért, a rákövetkező évben pedig egy náci megformálásáért Mel Brooks Lenni vagy nem lenni című háborús komédiájában. A televíziós Emmy-díjra kilenc jelölést kapott, 2008-ban csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán. Kétszer nősült, három gyermeke van.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport