Hiba az Oscar-díj netes szavazó rendszerében

2012.12.30. 15:52

Az Oscar szavazás rázós szakaszhoz érkezett, miután az internetes szavazatleadó rendszer meghibásodása miatt a zsűritagok részvételi aránya az eddigi legalacsonyabb lehet ebben az évben.

Volt aki katasztrofálisnak nevezte a Hollywood Reporter december 26-án végzett felmérésen a szavazást a díjak kiosztásáért felelős Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia-zsűri tagjai közül. Az online lehetőséget választó tagoknak körülbelül a fele valamilyen hibát észlelt a szavazóoldalon. Többen egyenesen katasztrofálisnak nevezték a helyzetet.

Az Akadémia szóvivője úgy nyilatkozott, a legtöbb hiba abból eredt, hogy zsűritagok elfelejtették, vagy rosszul használták a regisztrációnál megadott jelszavukat. Az online szavazásra jelentkező tagok a részvételi díj októberi befizetése után, decemberben kapták meg az azonosító számukat.

Számos zsűritag arról panaszkodott, hogy bár nagy körültekintéssel ütötték be jelszavukat a belépésnél, háromszori próbálkozás után letiltotta őket a rendszer, és csak az ingyenes segélyvonal elérése után tudtak újra próbálkozni. Mások szerint csak hosszadalmas várakozás után tudták megújítani jelszavukat, azonban ezt követően újabb 24 órát kellett várniuk, hogy újra próbálkozhassanak a belépéssel. Az egyik zsűritag szerint “A CIA oldalára is könnyebb lenne betörni, mint ide”.

Az internetes szavazás bevezetését január 25-én jelentette be az Akadémia, mint jelentős újítást, ami nagyban meg fogja könnyíteni a jelölési procedúrát. Elméletben a tagok a szavazás lezárásának másodpercéig (január 3.) leadhatják voksukat, ahelyett, hogy napokkal korábban postára kellene adniuk szavazócédulájukat. Az újítás ellenzői már ekkor is azon az állásponton voltak, hogy a változás túl hirtelen fogja érni a zsűrit, hisz annak több tagja vagy számítógéppel sem rendelkezik, vagy még nem használta az internetet. Egy nemrég elvégzett felmérés alapján az Akadémia 5765 tagjának átlagéletkora 62 év.

Emellett többen nehezményezték, hogy az online megoldás nem jelent megfelelő biztonságot. “Feltehetően a tagok nehezebben lépnek be az oldalra, mint a hackerek.”

Nehezíti a szavazást a szintén újdonságként bevezetett, lerövidített szavazóidő, mely a karácsonyi és újévi ünnepekkel szinte semennyi időt nem hagyott a későn bemutatott filmek megismerésére.

Az Akadémia megkérdezett szóvivője úgy fogalmazott, hogy még dolgoznak a részletek pontos kidolgozásán, azonban mindenképp gondoskodnak róla, hogy minden tag teljes mértékben kivehesse részét a szavazásból. A szóvivő cáfolta, hogy az átlagos várakozási idő több lenne 3-4 óránál.