Itt az öt legjobb fikciós méreg

2012.12.31. 15:19

Mérgekkel, toxikus anyagokkal, vegyi és biológiai fegyverekkel van tele az akciófilmes, illetve sci-fis arzenál. Hol a főhősök használják, hol ellenük fordítják a mozis gonoszok. Lássunk párat a legizgalmasabb fiktív filmes szerek közül:

5. Pekingi Koktél – Crank – Felpörgetve (2006)

Jason Statham 2006-os ámokfutásának már a kezdete is igazi adrenalin-löket: a főhőst álmából felriasztva telefonon értesítik, hogy megmérgezték, már csak egy órája van hátra. A pekingi koktél szintetikus kemikália áll a központban, ami addig lassítja a szervek életfunkcióit, míg végül az leáll. A mérgezés tünetei: elmosódott látás, szédelgés, mellkasi fájdalom. Az áldozatnak mindent meg kell tennie, hogy növelje adrenalinszintjét: többek között koffeint, energiapirulákat vagy zsírégető kapszulákat kell fogyasztania. A szintetikus adrenalin is segíthet. Nincs ellenszer, maximum a fatalista hozzáállás segíthet. A videórészletünk korhatáros:

4. Erőnövelő szer – Pókember (2002)

Peter Parker addig jófiú, amíg egy iskolai kiránduláson meg nem csípi egy génmanipulált pók, ami előtte szabadult ki egy üvegbúra alól. A főhős érzékei azonnal kiélesednek, reflexei felgyorsulnak, hihetetlen erőre tesz szert, és előre megérzi a veszélyt is. Nem beszélve arról, hogy a csuklójából pókfonalat is képes kilőni, ami kilövellve nyúlós, rugalmas kötéllé válik. Innentől kezdve megváltozik az élete, és megszületik a képregényirodalom kultikus figurája.

spider

3. Félelemgáz – Batman: Kezdődik! (2005)

Christipher Nolan apokaliptikus víziójában Scarecrow (Cillian Murphy) képviseli a sötét Batmannél is sötétebb oldalt. Koktélja hatásos: több méregből lett kikeverve, Scarecrow akkor használja, ha irracionális félelmet akar kelteni áldozataiban. A szer az adott személy létező fóbiáit kelti életre. Az egyik jelenetben aztán visszájára is fordul: Scarecrow Batmant látja undorító, hörgő szörnyként maga fölé magasodni.

2. Az intelligens gyógyszer – Csúcshatás (2011)

A tavalyi év egyik legsikerültebb akciófilmjében Bradley Cooper próbál ki valami olyat, ami utána nélkülözhetetlennek tűnik. Nem kifejezetten méreg, inkább csak drog az NZT nevű nem legális bogyó. A beszedése után a teljes agykapacitását képes felhasználni a szokásos tíz százaléka helyett. Persze a forgatókönyvírók nem szedtek be ilyet, így a hős hülyeségeket is csinál, de attól még jó szernek tűnik.

1. Vigyorex – Batman (1989)

Ki ne emlékezne Jack Nicholson beteg fejére az első Batmanből. Az aberráltan felfelé kunkorodó száj a Vigyorex nevű méreganyagnak köszönhető, amit maga Joker (Nicholson) hozott létre. A szer hatása egyszerű, de látványos: az áldozat tátott szájjal vigyorog.