A Denevérember autója védett tartalom

2013.01.03. 16:42

A Warner Bros. beperelt egy Mark Towle bevű férfit, aki Kaliforniában egy Gotham Garage nevű céget működtet, és azzal foglalkozik, hogy tv-sorozatok és filmek ikonikus autóira hasonlóvá alakítja az autónkat - már ha az izgatja fel az embert, hogy egy Batmobile-ban járjon melózni, ugye. Towle eddig két klasszikus Batmobile-replikát adott el, (az egyiket 80 ezer, a másikat 90 ezer dollárért) és egy olyat, amit az 1989-es Batmanben láthattunk Michael Keaton feneke alatt.

Batmobile 1966 Batman a l

A Warner Bros.-nak viszont nem tetszik, hogy más is keres azon a szellemi terméken, ami az övék, és szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt beperelték a férfit, aki immáron harmadik éve állja a sarat a médiagigásszal szemben. A Warner keresetében az áll, hogy a DC Comics tulajdonát képező Batman-franchise minden eleme, így az autók is jogvédett tartalomnak minősülnek, azokat lemásolni pont olyan jogsértés mint egy albumnyi Metallicát letölteni majd eladni.

A cég ügyvédei azt is kifogásolják, hogy Towle, azzal, hogy a Batmobile-hoz megszólalásig hasonlító autókat épít, megtéveszti a vásárlókat, akik könnyen azt hihetik, az ikonikus franchise egyik darabját vezetik hazafelé. Towle védekezése pofonegyszerű: szerinte az autókat nem lehet levédettni, és kész. Ügyvédje az amerikai törvényeket hozza fel védelmében, azt állítva, hogy az autók nem szobrok vagy műalkotások, így azokat a szellemi termékek jogvédelme nem illeti meg.