Kína a világ második legnagyobb filmpiaca

2013.01.09. 14:48

Az Egyesült Államok után Kína a világ második legnagyobb filmpiaca: a mozijegyeladások tavaly meghaladták a 17 milliárd jüant (610 milliárd forintot), a jegybevétel egy év alatt 30 százalékkal nőtt. A kínai filmstúdiók tavaly 893 produkciót készítettek. Ezek közül a kínai állami Rádió, Film- és Televíziós Hivatal szerdai tájékoztatása szerint 745 volt a játékfilm.

"Jelenleg Kína a világ harmadik legnagyobb filmproducere és második legnagyobb filmpiaca" - jelentette ki Tung Kang, a hivatal vezetője. A legtöbb filmet Indiában gyártják, a második helyen ebben a tekintetben Amerika áll. A külföldi filmek kilenc év után tavaly ismét átvették a vezetést a jegypénztáraknál. A teljes bevétel 51,54 százaléka, 8,8 milliárd jüan (315 milliárd forint) származott az importált produkciók bemutatásából.

Az arányok eltolódása mögött az amerikai-kínai megállapodás áll, amelynek köszönhetően az ázsiai ország az évente bemutatható hollywoodi filmek számát húszról harmincnégyre emelte, az alkotások részesedését pedig a forgalmazásból befolyó összeg 17,5 százalékáról 25 százalékra növelte. A külföldi produkciók hódítása ellenére a hazai gyártású filmek is feljutottak a népszerűségi lista csúcsára: a Painted Skin II, az 1942 vagy a Lost in Thailand az év legnagyobb sikerei között szerepeltek.

A legnézettebb húsz kínai film mindegyikére több mint százmillió jüanért (3,6 milliárd forint) fogytak a jegyek. Hat alkotás 200 millió jüan fölötti, három pedig 700 millió jüan fölötti bevételt ért el. A december 12-én debütált Lost in Thailand című alacsony költségvetésű vígjátékra alig egy hónap leforgása alatt 1,2 milliárd jüanért (43 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők, s ezzel az Avatar és a Transformers 3. korábbi helyi eredményeit is túlszárnyalva minden idők legnagyobb bevételét könyvelhette el Kínában.