Spielberg Lincoln-filmje vezeti a BAFTA-jelöléseket

2013.01.09. 11:52

Steven Spielberg Lincolnról szóló drámája tíz jelölést kapott a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjaira szerdán. Spielberg történelmi filmje, amelynek címszerepét Daniel Day-Lewis alakítja, a rabszolgaság eltörléséért küzdő Abraham Lincoln amerikai elnök portréját vázolja fel. A produkció többek között a legjobb film, színész, női és férfi mellékszereplő kategóriában nyerheti el a trófeát, de Spielberg nem lett jelölt a rendezésért.

A legjobb film kategória mezőnyébe a Lincoln mellett A nyomorultak, a Pi élete, Az Argo-akció és a Zero Dark Thirty jutott be. A legrangosabb brit filmdíjra kilenc-kilenc jelölést kapott Tom Hooper A nyomorultak musicalje és Ang Lee Pi élete című látványos hajótörés-története. A legfrissebb Bond-film, a 007 - Skyfall nyolc kategóriában esélyes a BAFTA-díjra.

Hét jelölést gyűjtött Ben Affleck iráni drámája, Az Argo-akció és hatot az Anna Karenina újabb feldolgozása Joe Wright rendezésében. Quentin Tarantino westernes bosszúfilmje, a Django elszabadul, valamint a Zero Dark Thirty című bin Laden-film öt-öt kategóriában versenghet. A BAFTA-díjak átadását február 10-én rendezik meg Londonban.