Rasszisták a Django-bábuk

2013.01.10. 11:18

Csak idő kérdése volt, mikor gurul el a maradék gyógyszer is az amerikaiaknál, ahol a politikai korrektség  már lassan arra a szinte jutott el, hogy a feketét is csak úgy lehet feketének nevezni, ha nincs a közelben senki, nehogy feljelentsék az embert rasszizmusért. Az AV Club cikke szerint most éppen Quentin Tarantino teszi jobban, ha valami normális országba emigrál, mert a Django elszabadul című filmje miatt konkrétan azzal vádolják, hogy egy rasszista gazember, aki gúnyt űz és hasznot húz az amerikai történelem egyik legsötétebb korszakából, a rabszolgatartásból.

   djangotoys1

És nem elég, hogy a film miatt folyamatosan cseszegetik a rendezőt (pontosabban azért, mert a szereplők szájából gyakran elhangzik a nigger szó, és a Leonado DiCaprio alakította rabszolgatartó és sameszai túlságosan is élvezik a helyzetet), most azért is támadjak, mert a szokásoknak megfelelően a karaktereket ábrázoló bábukat hoztak forgalomba - mintha ehhez bármi köze is lenne Tarantinónak. A Project Islamic Hope nevű jogvédő szervezet fekete közösségi vezetőkkel karöltve azt követeli, hogy a bábuk forgalmazását azonnal szüntessék be.

A legtöbb baj az autentikus kellékekkel van, például a rabszolgahajcsárok ostoraival, ami a sértett hisztin azért kicsit túlmutat, nevetséges és szenzációhajhász számon kérni egy húsz centi magas műanyagdarab kezében figyegő két centis másik műanyagdarabot, hát most mégis, mit tenne vele? Ha kibontjuk, elkezdi üldözni a mellette álló fekete figurát, és közben azt kiabálja, hogy büdös nigger? Vagy mit?

A jogvédők szerint a bábuk elviccelik a rabszolgaság kérdését és a gyerekeket nem megfelelően informálják róla, mire a gyártó nagyon helyesen rámutatott, hogy a figurák 15 év felettieknek készültek, amit a csomagoláson fel is tüntettek. Abban viszont van valami, hogy mivel az ilyen, leginkább gyűjtőknek szánt figurákat a csomagolásból sem nagyon szokás kibontani, kicsit fura, hogy az ember egy vagy több,  kvázi ketrecbe zárt rabszolgát tartson a polcán, de mindegy.