Januárban kezdi a Zero forgatását Nemes Gyula

2013.01.18. 00:37

Január végétől forog Nemes Gyula Zero című filmje. A személyes hangulatú, négy epizódra épülő alkotás 2017-ben játszódik, a méhek lehetséges eltűnése és a környezetvédő anarchista-terroristák a témája.

Jelenleg az utolsó aláírásra várnak a Magyar Nemzeti Filmalaptól, és kezdődhet a forgatás. A munkálatok négy évszakot ölelnek fel, készülnek felvételek Budapesten és környékén, valamint Afrikában, Burkina Fasóban is. A forgatás összesen 50 napig tart majd.

Az alkotás négy részből áll majd, amelyek különböző műfajban készülnek. Az első epizód burleszk lesz, ebben a főhős mézgyárost alakít. A második melodrámának készül, ebben kivonul a hegyekbe, hogy méhészkedjen. "Itt szembesül azzal, hogy a méhek kihalnak. Ezzel a sajtó is sokat foglalkozott, hiszen a méhek nélkül az egész ökoszisztéma összeomolhat" - magyarázta Nemes Gyula. A harmadik rész akciófilm lesz, amelyben a főhős terroristaként száll szembe a fogyasztói társadalommal. Az alkotás dokumentumfilmszerűen zárul majd, itt a főszereplő a "méhek paradicsomát" keresi meg Afrikában.

A forgatókönyv megírása és a költségvetés összeállítása hat évet vett igénybe, a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forinttal támogatja a magyar-cseh-német koprodukcióban készülő alkotást, a cseh partner 200 ezer eurót adott, a német Mitteldeutsche Medienförderung 70 ezer euróval szállt be a költségekbe. A film produceri feladatait a rendező látja el, a gyártó cég a Playtime Zero Kft. lesz.

A főszereplő Kovács Krisztián, aki az Egyetleneim főszerepét is játszotta. A női főszerepet egy cseh színésznő, Martina Krátká kapta. A lány apját egy ismert hollywoodi színész fogja játszani, a nevét nem árulta el a rendező, de eddig Stellan Skarsgard-t harangozták be.

A többi szerepet amatőrökre bízza, amit azzal indokolt, hogy az amatőr szereplők a film dokumentarista jellegét erősítik majd. "Fontos, hogy a néző elhiggye, hogy mindez megtörténhet" - szögezte le.

A film 2014-ben kerülhet a magyar mozikba, a Zerót először egy A-kategóriás filmfesztiválon szeretnék bemutatni.