Másfél milliárddal tartoznak az MMKA-nak a filmesek

2013.01.23. 13:13
A Magyar Mozgókép Közalapítvány tavalyi megszűnéséig ötmilliárd forintos banki tartozást és másfél milliárd forintos behajthatatlan kintlevőséget halmozott fel. Az atlatszo.hu közzétette, hogy mely filmkészítők nem fizették vissza kölcsöneiket.

Az atlatszo.hu cikke szerint a közalapítvány többféle támogatást nyújthatott, melyből az egyik volt az úgynevezett visszatérítendő támogatás, amit a filmeseknek a támogatás teljesítésétől számított fél éven, vagy indokolt esetben egy éven belül vissza kellett volna fizetni. A produkciós cégek viszont ezt a legtöbbször nem tették meg, az MMKA pedig nem hajtotta be a pénzt, így a visszatérítendő támogatásokból származó követelése 2010-re meghaladta az 1,5 milliárd forintot.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel fordult a 2012 végéig még működő közalapítványhoz, és kikérte a 2006-2012-ig tartó időszakban nyújtott visszatérítendő támogatások listáját, és megkérdezte azt is, hogy a közalapítvány 2006-2012 között mely cégekkel kötött szerződést banki előfinanszírozásra, és milyen értékben.

A filmesek 2006-2010 között az MMKA felé 1,57 milliárd forint tartozást halmoztak fel, aminek a döntő többsége már régen lejárt tartozás volt. Az 1,57 milliárd forint úgy jött össze, hogy a közalapítvány több mint 220 alkalommal nyújtott visszatérítendő támogatást, amiből mindösszesen tízet fizettek vissza. (Az Index kérdésére az MMKA 2010-ben hasonló neveket, de eltérő összegeket tartalmazó listát adott át, cikkünk itt olvasható.)

Az MMKA felé a legnagyobb adósságot a Focus Film Kft. halmozta fel, melynek vezetője Sipos Áron, a Magyar Producerek Szövetségének korábbi elnöke. A cég 9 alkalommal összesen 156 millió forint visszatérítendő támogatást kapott az MMKA-tól, amiből egy forintot sem törlesztett.  A társaság legnagyobb tartozása a visszatérítendő támogatásokból 63 millió forint volt, amit az Emlékszem Anna Frankra című filmre ítéltek meg.

Szintén százmillió forint feletti tartozást halmozott fel az MMKA felé a Film-Art Kft. A társaság összesen 11 alkalommal kapott kölcsönt, de csak egy alkalommal törlesztett, így összesen 135 millió forint tartozást halmozott fel. A cég először 2004-ben kapott 40 millió forint visszatérítendő támogatást a Metamorfózis című film megvalósítására, amit nem fizetett vissza – 6 év alatt sem -, az MMKA ennek ellenére három év elteltével, 2007-ben összesen további 72 millió forintot ítélt meg a Stohl András főszereplésével készült Tűzvonalban című sorozat elkészítésére a társaságnak. Ebből egyébként 42 millió forintot utólag, egy tollvonással minősítettek át vissza nem térítendő támogatássá.

2008-ban a Film-Art Kft. 29 millió forintot kapott a Rózsaszín sajt című filmre, 2009-ben pedig újabb 10 millió forintot A vágyakozás napjaira, majd 10 millió forintot Az ajtóra, és 15,7 millió forintot a Magyarország története című sorozatra. A cég egyik támogatását sem fizette vissza. Hábermann Jenő, a cég vezetője közölte: az adott filmek nem hozták a várt eredményeket, ezért nem tudták visszafizetni a támogatást. “Ezért a tartozások fejében a cégünk az összes filmünk jogát átadta a Filmalapnak” – tette hozzá Hábermann.

Egyáltalán nem törlesztette kölcsöneit a Kálomista Gábor-féle Megafilm Kft. sem, amely az MMKA adatai szerint kilenc alkalommal kapott támogatást. Ugyanígy nem fizetett a Látogatás című filmet jegyző Mythberg Films Kft. sem, amely hat alkalommal kapott támogatást. Kálomista Gábor cégétől összesen 98,6 millió forintot, a Mythberg Films Kft.-től pedig 97 millió forintot követeltek.

Egy szintén tartozó, ám neve elhallgatását kérő producer annyiban árnyalta a képet, hogy ők úgy tudták, ezeket a kölcsönöket valójában nem is kell visszafizetni. “Csak formai okból nevezték ezeket a támogatásokat visszatérítendőnek. Nem volt arról szó, hogy ezt bármikor vissza kell téríteni. Ezeket a pénzeket “nem nyúlták le”, elszámoltak velük, a pénzek az elkészült filmekben vannak".

Az MMKA által az atlatszo.hu-nak elküldött adatokból kiderült az is, hogy az 5 milliárdos banki tartozást milyen filmek finanszírozására vették fel. A produkciós cégek közül a legnagyobb, közel félmilliárd forintos banki hiteltartozással a Till Attila-féle Pánikot, továbbá Fligeauf Benedek filmjeit jegyző Inforg Stúdió Kft., valamint a visszatérítendő támogatások kapcsán már említett Mythberg Films Kft. rendelkezett. Az Inforg Stúdió Kft. hiteltartozásának nagy része, 342 millió forint két filmmel összefüggésben gyűlt össze, az Aglaja 177,5 millió forinttal, a Womb pedig 165 millió forinttal maradt adós.

A Mythberg Films Kft. hitelállományának felét a Jancsó-féle Oda az igazság című filmre felvett kölcsön, 196 millió forint tette ki, további 99 millió forint pedig A zöld sárkány gyermekeivel összefüggésben jött össze. A legmagasabb banki tartozást, 218 millió forintot a Nyócker rendezője, Gauder Áron Egill című animációs filmje hozta össze, amit még mindig nem fejeztek be.

A teljes adóslistát az atlatszo.hu-n tekintheti meg.