Véres westernvígjáték Schwarzeneggertől

2013.01.24. 11:05
Az Erőnek erejével a 65 éves sztár tökéletes visszatérése. A faék egyszerűségű, tökös seriffes sztori mellé eszement akcióorgiát és büntető Arnold-humort kapunk: aki a testépítőbajnokból lett exkormányzó filmjein nőtt fel, ezt is imádni fogja. A többiek meg nézzenek végtelenített Sátántangót!

Ugye emlékszünk még, hogy kedvenc Arnoldunk mindig valami büntető egysorost nyögött be, amikor kinyírta a filmjeiben az ellent? „Tekintsd ezt válásnak!" - ordította a fejbe lőtt Sharon Stone-nak az Emlékmásban, „Engedd ki a gőzt, Bennet!" - kiáltotta a Kommandóban a csővel átszúrt rosszfiúnak. És ugyan ki tudná elfelejteni a legendás „Hasta la vista baby!"-t a szétrobbantott T1000-essel? Na, akkor szorozzuk be ezeket százzal, és megkapjuk az extrém véres és hihetetlenül vicces Erőnek erejévélt, ahol Schwarzenegger ugyanúgy szórja a fuckokat és az emlékezetes beszólásokat, mint a Magnumjából (na meg a gépágyújából) a töltényeket.

Sajnos pont a literszámra fröcsögő CGI-vér és a sok káromkodás miatt nem lett kasszasiker Amerikában az új Schwarzenegger-film. Nálunk 16-os karikát kapott, külföldön az R kategóriába sorolás miatt 17 éven aluliak csak nagykorú kíséretében nézhetik, pedig 10 év szünet után pont ez a legendás akciósztár nagy visszatérése, nem az a pár percnyi vendéglövöldözés, amit az Expandables 2-ben láthattunk tőle.

Pedig az Erőnek erejével veszettül jó film. Igaz, csak azoknak, akik Schwarzenegger másolt kazettás életművén meg a Jackass-videókon nőttek fel, és imádták amikor Clive Owen a Golyózáporban Monica Belluccival a farka végén lövöldözött, aztán egy répával kiakasztott géppisztolyt dobott a rosszfiúk közé. Schwarzi mostani filmje ugyanis pont ugyanilyen végletekig túlpörgetett akcióorgia, kellemesen eszement humorral. Ahol a régi, egyszemélyes hadsereges, tékás filmeket idéző, bárgyú forgatókönyvet akár azok a ma 25 éves barátaim is összedobhatták volna, akik 12 évvel ezelőtt először azon vitatkoztak, hogy Arnold le tudná-e nyomni Stallonét, utána pedig Johnny Knoxville hatására a gátoldalon felgyorsult biciklijükről tigrisbukfenccel ugrottak önként a csalánosba.

A keretsztori, vagyis az ürügy a gonoszok látványos halomra lövéséhez ezúttal annyi, hogy kedvenc Arnie-nk nyugdíjazott zsaruként egy csendes, határmenti porfészekben csap fel seriffnek. De pont erre menekül autóval az FBI-őrizetből frissen megszökött drogbáró (Eduardo Noriega), mert a mexikói határhoz vezető legrövidebb út természetesen pont az álmos kisvároson át vezet, ahol a törvény acélöklű védelmezőjét csupa szerencsétlen seriffhelyettes veszi körül. Többek között a fegyvermúzeumot üzemeltető, 40 felett is debil Johnny Knoxville vagy a lusta, kövér és beszari mexikóiak sztereotípiáját tökéletesen megerősítő Luis Guzmán, aki az egyik jelenetben még Conan régi kardját is meglengeti.

Az Erőnek erejével pont az ilyen poénokkal lett igazi, belterjes geekcsemege, rengeteg filmes utalással. Az első félóra lassú tempója a Twin Peaks előtt tiszteleg (bár itt a perverz sorozatgyilkos Bob helyett csak keménykedő maffiózók vannak), aztán a Halálos iramban-franchise szerelmesei is megkapják a jó kis autós üldözéseiket és a ripityára tört Chevrolet sportautóikat. A játékidő második felében viszont már a westernklasszikusok főtéri párbajjelenetei köszönnek vissza (épp csak ördögszekér nem gurul el a háttérben), na meg persze a vérben tocsogó, agyatlan B-filmek: a Schwarzenegger-életműben valószínűleg egyszer sem spriccelt még ennyi paradicsomlé és repkedett a levegőben ennyi leszakadt testrész, mint itt. A virtuóz műfaji mix természetesen nem véletlen: a rendező, Jee-won Kim már a 2008-as A jó, a rossz és a furcsa című easternben is mesterien ötvözte a távol-keleti harcművészeteket a vicces hétvégi kalandfilmekkel és a brutális spagettiwestern zsánerrel.

Arnold utoljára a 2003-as Terminátor 3-ban lövöldözött másfél órán keresztül, és mivel már ott is 55 éves volt, ezúttal sem csinál titkot a korából. Bár az Erőnek erejével többször is a sztár nagypapatempójával viccelődik, végig érezhető, hogy ez a recsegő csontozatú, erősen kopaszodó vhs-ikon és testépítőbálvány most is bármikor fél kézzel visszaverné a rá rontó predátorok, fémcsontvázak és az őserdei zsoldosok hordáját. Ha a következő nyugdíjas Schwarzenegger-film, a Stallonével közösen forgatott The Tomb is hozza ezt a színvonalat, 2013 az oldszkúl akciósztárok éve lesz.

 

IMDb: 7,5 pont

Rottentomatoes: 58%

Index-ítélet: 7/10