no

Lucas Miki egeret rakott a Birodalom visszavágba

2013.01.29. 12:16
734353-star-wars-mickey-20130125

Vicces forgatási érdekességet kapott fel hétvégén a geek szaksajtó: Miki egér jól ismert arcát fedezték fel a Birodalom visszavág kulcsjelenetében, Vader és Luke, apa és fia felhővárosi fénykardozós jelenetében. A három Halálcsillagból, vagy valami ilyesmiből összerakott egérfej (lásd oldalt a képeken, zölddel bekarikázva) pont úgy néz ki, mintha Kibermiki egy futurisztikus börtöncellából bámulná a Skywalker-családon belüli erőszakot.

George Lucas belsős poénjába sokan most azt látják bele, hogy a Star Wars-franchise milliárdos atyja már 1980-ben is tudta, hogy előbb-utóbb a Disney-nek adja át jó pénzért a jogokat (erre végül ugye csak tavaly került sor: 4,05 milliárd dollárt keresett rajta).

Ilyen összeesküvés elmélet nem először bukkan fel. Tavaly Zoltán nevű olvasónk hívta fel a figyelmünket egy hazai érdekességre: a Lucasfilm és a Disney összeborulása már egy 1984-es Roburban is napirenden volt, Hegedüs István "Jedi, Yoda, Jabba és a többiek" című duplaoldalas összeállításában ugyanis a Plútót sétáltató Walt Disney egy AT-AT lépegetővel mászkáló George Lucasszal bratyizott.

Mások szerint viszont egyszerűen csak arról van szó, hogy a köztudottan fanatikus mozirajongó George Lucas a Kuroszava-életmű, a Flash Gordon-széria és a régi kalandfilmek mellett szerette a klasszikus Disney-meséket is.  A Miki-mém egyébként tényleg nem kamu, bárki ellenőrizheti az 1980-as filmváltozat alapján. Íme egy részlet a két Skywalker ominózus vívójelenetéből:

A rejtett Mickey egyébként nem újkeletű dolog: szinte az összes Disney-mesében fel lehet fedezni a híres egérfej sziluetjétt. Sőt, A Karib-tenger kalózai mozifilmek is tele vannak ilyenekkel: az első részben az ágyútűz füstje rajzolta ki belsős poénként a világ leghíresebb rágcsálóját, aki később a harmadik részben a kincsestérképére is rákerült.