Berlinale: egy óra alatt 10 ezer jegy kelt el

2013.02.05. 08:56

Elkezdődött a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválra, a Berlinaléra szóló jegyek árusítása hétfőn, az első órában tízezer jegyet kapkodtak el az interneten. A Potsdamer-téren berendezett fesztiválközpont értékesítőpultjainál hosszú sorok kígyóztak. Több százan már hajnalban letelepedtek termosszal, hálózsákkal felszerelkezve.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért 19 alkotás vetélkedik a csütörtökön kezdődő és február 17-ig tartó fesztiválon, amelyen összesen 400 filmet mutatnak be. A világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljára tavaly a szakmai belépőkkel együtt több mint 400 ezer jegyet váltottak.

Az idén többek között Steven Soderbergh, Gus Van Sant, Ken Loach, Michael Winterbottom és Richard Linklater legújabb filmjét mutatják be a Berlinalén, a zsűri elnöke Vong Kar-vaj (Szerelemre hangolva, Bukott angyalkák, Csungking Expressz) kínai filmrendező, forgatókönyvíró. A fesztivál nyitófilmje a Vong Kar-vaj rendezte Nagymesterek című kungfufilm lesz, ami azt mutatja be, hogyan óvták a hagyományokat a harcművészet mesterei a kínai történelem zivataros, 1912 és 1949 közötti éveiben.

A Berlinale Kamera-díját az idén Isabella Rossellini színész-rendező és Rosa von Praunheim filmrendező, a németországi melegmozgalom egyik megalapítója kapja.