A Skyfall igazából a Reszkessetek betörők 3

2013.02.06. 14:59

Bár tavaly azt írtuk, ez a Skyfall az eddigi legjobb Bond-film, azért mi is tudunk nevetni a hibáin. Például hogy a főgonoszt nem lehet látni a film közepéig, amikor meg igen, akkor kiderül, hogy melegebb, mint a zuhanykabin levegője a francia Bond-lánnyal közös szexjelenetben. És a Honest Trailers csapata csak sorolja és sorolja a további bakikat: a bunyókból semmit sem látni, mert sötétben játszódnak, az MI6 titkosügynöke mindenkinek illedelmesen bemutatkozik, a nyomkövetője pedig nagyobb, mint a 60-as évek csúcstechnikás szuperkütyüje.

A Skyfall védelmében azért fontos megjegyezni, hogy Daniel Craig baltaarcú 007-ese pont azért jobb a bájgúnár Pierce Brosnannél, mert visszahozta a Sean Connery-korszak nyers macsóságát. A producerek a Casino Royale-lal tökéletesen átmentették a XXI. századba a kicsit már anakroninisztikus, paródia-Bondot, és a Quantum csendje is szép tisztelgés volt a mítosz előtt). Az 50 éves jubileumra időzített, új mozifilm szép tisztelgés volt egyszemélyes hadsereges zsáner szülőatyjának életműve előtt, és aki ismerte Ian Fleming regénybeli, lerobbant egészségi állapota miatt szanatóriumba küldött, morózus Bondját (lásd a Thunderball első felét), biztosan nem csalódott benne.

Sam Mendes és a forgatókönyvírók tökéletes arányérzékkel házasították össze az eredeti regényeket a Nolan-féle Batmannel és a Bond-filmek évtizedes hagyományaival. Az árva skót fiú, aki a csajozós angol nemes álcája mögött valójában egy kíméletlen bűnüldöző, sok rokonságot mutat Bruce Wayne-nel. Amit ráadásul tovább erősít, hogy a film végén Bond is az ősi családi kúriában számol le az inasa segítségével a nagy nemezissel, aki ex-MI6-ügynökként tényleg csak annyiban különbözik tőle, hogy rondább, és a törvény túlsó oldalán áll. A személyvagonra markológéppel átugró, majd azonnal mandzsettagombot igazító és a huzatos másodosztályra panaszkodó Craig ráadásul elegánsabb és úriasabb, mint Moore és Brosnan együttvéve, aki mellé a készítők bámulatos könnyedséggel csempészték vissza Q-t, Moneypennyt és a korai éra férfi M-jét.