A Lincoln meghamisította a történelmet

2013.02.07. 12:10

Joe Courtney, Connecticut állam demokrata képviselője szerint Steven Spielberg 12 Oscar-díjra jelölt, Lincoln című filmje meghamisította az amerikai történelmet. A képviselő azon a jeleneten akadt ki, amiben a képviselőház megszavazza a 13. alkotmánykiegészítést, ezzel eltörölve a rabszolgaságot, ugyanis szülőállama két képviselője a filmben nemmel szavazott a törvényjavaslatra - miközben a valóságban ennek ellenkezője történt.

"Elképesztőnek tartom, hogy a film készítői, írói és a munkájukat segítő történészek képesek voltak úgy leforgatni egy Lincolnról szóló filmet, hogy egy ilyen orbitális tévedés benne maradhasson. A moziban mindenki meg volt rökönyödve. Értem én, hogy ez nem egy dokumentumfilm, és a tényekkel kicsit lazábban bánnak a filmesek, de ez egy kulcsfontosságú momentum volt."

Courtney egy szimpla guglizással megtalálta a releváns történelmi passzust, de inkább biztosra ment, és a kongresszusi történészeket kérte meg, hogy adjanak hivatalos állásfoglalást a tényekről. A jelentésben az áll hogy az 1865-ös szavazáson Connecticut állam mind a négy képviselője igennel szavazott a 13. alkotmánykiegészítésre.

A képviselőnek egyébként tetszett a film, csak nem értette, miért kellett Connecticut államot rasszistának bélyegezni. A vizsgálat eredményeit és az 1865-ös szavazásról szóló jegyzőkönyv másolatát viszont elküldte Spielbergnek és a filmet gyártó Dreamworksnek is, de választ egyelőre nem kapott. "Azt szeretném elérni, hogy a film DVD- és Bluray-kiadására a hibát kijavítsák" - mondta Courtney a Huffington Postnak.

A Lincoln eddig 170 millió dollárt hozott a konyhára, Daniel Day-Lewis már két díjat is kapott a címszerep eljátszásáért és az Oscar-díj nagy esélyesének számít.