Elhunyt Yoda és Csubakka megálmodója

2013.02.07. 15:04

98 éves korában elhunyt Stuart Freeborn brit maszkmester, akinek a Star Wars-filmek és a 2001 - Űrodüsszeia legendás karaktereit köszönheti a világ. Unokája, Michelle Freeborn szerint egészségi állapota magas kora miatt egy ideje már hanyatlott, ez vezetett a kedden Londonban bekövetkezett halálához.

Stanley Kubrick hidegháborús szatírájában, a Dr. Strangelove című filmben három különböző arcot készítet Peter Sellersnek, a 2001 - Űrodüsszeiában pedig a majmos jelenet megtervezését bízta rá a rendező. A Star Wars-univerzum megszületésében szintén fontos szerepet játszott: neki köszönhetik a rajongók a manószerű Yoda mellett a szőrös Csubakka és a hájas Jabba figuráját is.

Yoda, Stuart Freeborn és Irvin Kershner, a Birodalom visszavág rendezője
Yoda, Stuart Freeborn és Irvin Kershner, a Birodalom visszavág rendezője
Fotó: Lucasfilm / 20th Century Fox

Az autodidakta művész hat évtizedes pályafutása során olyan sztárok maszkját készítette el, mint Alec Guinness vagy Peter Sellers, de a leghíresebb modellje mégis egy apró lény, a Star Wars-sorozat Jedi mestere, Yoda volt, akit először az 1980-as A Birodalom visszavágban láthatott a közönség. A legenda szerint Freeborn részben Einsteinről, részben önmagáról mintázta Yoda vonásait.

A Star Wars-univerzum atyja, George Lucas nagy tisztelettel emlékezett meg Freebornról a BBC-n: "Már akkor maszkmester legendának számított, amikor én még csak belekóstoltam a filmkészítésbe. Nemcsak évtizedek tapasztalatát vitte magával, hanem végtelen alkotói energiáját is. Művészete és mesterségbeli tudása tovább él azokban a karakterekben, akiket ő formált meg. Lehet, hogy a Star Wars számára alkotott lényeit az új generációk új köntösben jelenítik majd meg, de szívükben örökre megőrzik azokat a teremtményeket, amelyeket Stuart alkotott az eredeti filmekhez."

Freeborn 1914-ben született Leystone-ban, London keleti részén. Nem akart biztosítási ügynök apja nyomába lépni, úgy érezte, hogy egészen más úton kell elindulnia. Az 1930-as évektől dolgozott a Denham filmstúdióban Alexander Korda felügyelete alatt. "Attól kezdve egy percre sem álltam meg" - emlékezett vissza később. Olyan filmsztárok maszkjait alkotta meg, mint Marlene Dietrich és Vivien Leigh. A háború alatt pilótaképzésen esett át, de súlyos betegségeket szedett össze, és kis híján életét vesztette. 1948-ban ő készítette Alec Guinness emlékezetes Fagin-maszkját David Lean Twist Oliver című filmjéhez. Később Lean Híd a Kwai folyón című, Srí Lankán forgatott produkciójában is dolgozott 1957-ben. Ez egy közlekedési baleset miatt ismét majdnem az életébe került.

Felesége, Kay tavaly hunyt el, és három fiát is elvesztette. Az Új-Zélandon élő Michelle-lel együtt hét unokája, dédunokái és a Star Wars-rajongók milliói gyászolják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport