70 éves Hollywood egyik legismertebb karakterszínésze, Joe Pesci

2013.02.08. 12:27

Február 9-én lesz hetvenéves az Oscar-díjas Joe Pesci, Hollywood egyik legismertebb karakterszínésze, aki Martin Scorcese filmjei révén került a rivaldafénybe, és lett a mellékszereplők legjobbika. A New Jersey állambeli Newarkban született. Olasz származású apja, aki a General Motorsnál volt targoncás, és anyja, aki részmunkaidőben borbélyként dolgozott, álmukban sem gondolták, hogy fiuk egyszer híres színész lesz. Pesci négyévesen került be egy rádióműsorba, egy év múlva már a Broadwayn is felléphetett, tízévesen pedig nélkülözhetetlen szereplője volt a Star Time Kids című szórakoztató televíziós gyerekműsornak.

Felnőttkorában először 1976-ban a The Death Collector című alkotásban állt kamera elé, de miután a filmet szinte észre sem vette a közönség, Pesci szomorú szívvel visszatért New Yorkba, ahol olasz éttermet nyitott. A filmet ugyan kevesen látták, de a nézők között ott volt Robert De Niro is, aki felhívta barátja, Martin Scorsese rendező figyelmét az ígéretes tehetségű fiatal színészre. Pesci így kapta meg 1980-ban a Dühöngő bika című filmben a De Niro alakította bokszoló, Jake La Motta öccsének szerepét. Pesci beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Oscar-jelölést kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A hírnév vállára kapta, keresett karakterszínész lett, akit szinte megállás nélkül foglalkoztattak, szerepelt Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika című eposzában is.

Pályafutása csúcsára 1990-ben Scorsese Nagymenők című filmjében ért fel, egy pszichopata gengszter megformálásért átvehette a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. (Köszönőbeszéde csak egy mondat volt, mert mint később bevallotta, fel sem merült benne a gondolat, hogy nyerhet.) Ugyancsak 1990-ben a Reszkessetek betörők című, kasszasiker családi vígjátékban jóval kevésbé félelmetes, kétbalkezes bűnözőként komédiázott, és feltűnt a film folytatásában is.1995-ben újra együtt forgatott Scorsesevel és Robert De Niróval a Casino című filmben: a pénzről, szenvedélyről, kapzsiságról és ambícióról szóló háromórás, véres és brutális történetben ismét a Nagymenőkhöz hasonló figurát játszott, kiválóan. Ezek után újra főszereppel keresték meg kétszer is, de ezek szemlátomást nem illettek hozzá, és felerősödtek a kétkedő hangok kvalitásait illetően.

A napokban újra Scorsese keze alatt dolgozik Rober De Niróval a The Irishman című film forgatásán: a Charles Brandt könyve alapján készülő gengsztertörténet 2014-ben kerül a mozikba.