A Lincoln forgatókönyvírója védi a film pontatlanságát

2013.02.08. 23:01

A 12 Oscar-jelölést kapott Lincoln forgatókönyvírója védeni kényszerült a történelmi film pontatlanságát, miután egy washingtoni kongresszusi képviselő levélben hívta fel a figyelmet az alkotás egy szerinte súlyos tévedésére.

Joe Courtney connecticuti képviselő Steven Spielberg rendezőnek írott levelében rámutatott: államának mind a négy képviselője igennel szavazott 1865-ben az alkotmány 13. kiegészítésére, amely a rabszolgaságot eltörléséről rendelkezett, ezzel szemben a filmben úgy szerepel, hogy három connecticuti képviselő közül kettő ellene voksolt. A politikus elismerte az alkotói szabadság létezését, ugyanakkor azt követelte, hogy a film készítői javítsák ki ezt a hibát, mire a Lincoln DVD-n is megjelenik.

A film pontatlanságát kifogásoló levélre Tony Kushner forgatókönyvíró reagált. Elismerte, hogy valóban módosítottak a connecticuti szavazatokon, és megváltoztatták az azokat leadó emberek nevét, hogy ne tulajdonítsák azokat olyan valós személyeknek, akik nem így voksoltak. Kifejtette, azért változtattak a történelmi tényeken, hogy világossá tegyék, a 13. alkotmánykiegészítést csekély többséggel fogadták el, és a beadvány sorsa bizonytalan volt a szavazás végéig.

"A szavazás szorosságát akartuk érzékeltetni" - mondta Kushner. "Remélem, senkit nem ér meglepetésként, hogy kitaláltam párbeszédeket, nem valóságos találkozókat és nem létező személyeket is" - mondta a forgatókönyvíró. Kushner büszke arra, hogy filmről sok Lincoln-szakértő elismerőleg nyilatkozott. Hozzátette, nem ért egyet a pontatlanságot számonkérő Joe Courtney képviselővel abban, hogy egy történelmi drámához elengedhetetlen minden részlet pontossága.

"Az én szabályom a következő: kérdezd meg magadtól, hogy ez történt? Ha igen a válasz, akkor történelmi (a film). Aztán azt kérdezd, hogy pontosan így történt? Ha igen a válasz, akkor történelemről, ha a válasz az, hogy nem, nem pontosan így történt, akkor történelmi drámáról beszélünk." Válaszlevelében ast is megjegyezte, hogy Connecticut mellesleg egyáltalán nem volt egységesen Lincoln-párti, az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnökének tartott államférfi az 1864-es választáson csak a voksok 51,4 százalékát szerezte meg a szövetségi államban.