Latin-amerikai filmek hozzák meg a tavaszt

2013.02.12. 12:59

Tizenkét városban rendezik meg első alkalommal az Országos Latin-Amerikai Filmnapokat (OLAF) február 21-24. között. A fesztivál filmjei Budapesten a Cirko-Gejzír és a Toldi moziban, vidéken pedig Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Szentendre, Szolnok és Szombathely mozijaiban látható majd az a hét latin-amerikai film, ami az elmúlt években jól szerepelt a különböző nemzetközi filmfesztiválokon.

A filmnapok nyitófilmje a Violeta - Köszönet az életnek című Andrés Wood-film lesz, ami a 2012-es Sundance filmfesztiválon a zsűri nagydíját kapta. De megtekinthető lesz többek között a San Sebastiani Filmfesztivál különdíjával jutalmazott Megtalált emlékek, a Berlini Filmfesztiválon a Kritikusok díját elnyert Tabu, és a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb rendezésnek tartott Felhők felett is. A zárófilm pedig a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölt No lesz.

A fesztiválon ezen kívül számos friss latin-amerikai játék- és dokumentumfilm tekinthető meg, de kísérőrendezvényként gasztronómiai, táncos, zenés programok, és alternatív nyelvórák is lesznek (részletes program itt).