Nem törődik az eltiltással az iráni rendező

2013.02.13. 13:46
A 20 éves eltiltás ellenére forgatott filmet az iráni Jafar Panahi, amit most mutattak be Berlinben.

Az iráni Jafar Panahi húsz éves eltiltását törte meg, amikor titokban társrendezőjévé szegődött egy filmnek. A rendezőt még 2010-ben tiltották el húsz évre a filmgyártástól, és ítélték házi őrizetre, a rendszer elleni propaganda miatt. Filmjeiben gyakran foglalkozott a nők jogaival, és támogatta az iráni ellenzék tevékenységét. A most elkészült Closed Curtain című film tulajdonképpen az ő története, és azt dolgozza fel, milyen hatással volt rá az eltiltás, hogyan esett depresszióba és jutott el egészen az öngyilkosság gondolatáig.

A film másik rendezője Panahi barátja, Kamboziya Partovi, aki berlini filmfesztiválon jelen volt a film bemutatóján A fesztivál szervezője kérték az iráni vezetést, hogy Panahi is hadd utazhasson ki Berlinbe a premierre, de nem érkezett hivatalos válasz. A maroknyi alkotóval készült Closed Curtain teljes egészében egy tengerparti villában játszódik, behúzott függönyök mellett. A főszereplő a rendezők maguk, Panahi egy paranoid embert játszik, aki bent ragad a házban, mert a rendőrség bekerítette a környéket.

„Nagyon nehéz nem dolgozni, ülni otthon és nem csinálni semmit. Depressziós lesz tőle az ember” - nyilatkozta Partovi a fesztiválon. Azt azonban nem tudta megjósolni, lesz-e vajon bármilyen következménye a tilalom megszegésének? Panahi egyébként egyszer már megszegte az eltiltást 2011-ben, amikor a saját otthoni életéről készített egy dokumentum filmet This is not a film (Ez nem egy film) címmel. „Ha nem engedik meg, hogy másokról és mások életéről beszéljen, akkor magáról kell beszélnie” – mondta el az önéletrajzi ihletésű filmekkel kapcsolatban Partovi.