A külföldi kritikusok is gyűlölik a Die Hard 5-öt

2013.02.15. 17:03 Módosítva: 2013-02-15 17:05:48

A Toronto Globe and Mail kritikusa, Rick Groen szinte az egyetlen amerikai újságíró, aki nem akart legalább egyszer kárt tenni John Moore-ban miközben a rendező legutóbbi, Die Hard - Drágább, mint az életed című filmjét nézte. Rock Groen szerint ugyanis a film "nem hoz szégyent a franchise-ra". A kollégái nem nagyon értenek vele egyet.

A Washington Post szerint a Die Hard 5 forgatókönyvéhez képest a 2007-es negyedik film mestermunka, pedig az is meglehetősen ótvar volt. Az egyetlen pozitívum a filmben a játékideje, ami "könyörületesen rövid", írja a lap online kiadása. A Salon.com az igazán félelmetes és hiteles főgonosz hiányát emlegeti, és kiemeli, hogy a Die Hard-filmek lényege pont az volt, hogy a Kovács Jánosok diadalát énekelte meg, ehelyett kapunk egy terminátorba öltött rezignált rendőrt, aki házhoz megy az akcióért, és nem véletlenül keveredik bele a közepébe.

A Time.com szerint utoljára a nyolcvanas évek Bond-filmjeire volt jellemző az a komcsiellenes hangulat, ami belengi a másfél órás filmet, amihez elfelejtettek forgatókönyvet írni, a történet lyukait pedig robbanásokkal igyekeztek betömni. Mint szinte minden kritikus, Rochard Corliss is megjegyzi, hogy a Bruce Willis alakította karakter és fia közti jelenetek kínosan erőltetettek. A The Hollywood Reporter kritikusa az akciójelenetek hiteltelenségén kesereg egy sort "John Moore úgy rendezi meg ezeket a jeleneteket, hogy minden nézőnek nyilvánvaló: a folyamatos golyózáport, zuhanást, ablakon való kiugrást és kézitusát a helikopterrel egyszerűen nem lehet túlélni."

A Slashfilm kritikája csapongó, de szándékosan, hiszen érzékeltetni akarták, mennyire leszarta Bruce Willis a filmet. A már említett kifogások mellett azt is megemlítik, milyen idegesítően felesleges volt az, amikor lassított felvételben intett be az egyik ellenfélnek. A Wall Street Journal ritka dühös recenziót írt a filmről, "amiről csak annyit kell tudni, hogy az autós üldözések vizuálisan értékelhetetlenek, a 97 perces játékidő nagy részében a szereplők pedig megállás nélkül lőnek egymásra". Az Sfgate-ben a forgatókönyvről azt írja Mick LaSalle, hogy az, aki nem tud vicces beszólásokat írni John McClane-nek, az ne írjon Die Hard-forgatókönyvet.

A film a Rolling Stone szerint "egy kalap szar", a Miami.com nem érti, hogy kaphat Skip Wood még mindig munkát Hollywoodban, mikor a Kardhal, a Hitman és a Szupercsapat történetét is elbaltázta, a New York Times pedig azt sérelmezi, hogy az összefüggéstelen film a Die Hard minden olyan báját nélkülözi, ami miatt a franchise-ba 1988-ban beleszerettünk.