Budapestre jön a francia újhullám újabb fenegyereke

2013.02.19. 15:59

Március 1-9. között rendezik meg a 3. Frankofón Filmnapokat az Uránia moziban, melynek programján tíz frankofón ország húsz, Magyarországon először vetített filmje és egy Olivier Assayas retrospektív vetítéssorozat szerepel.

A filmek műfajukat tekintve is változatos képet mutatnak: lesz dráma, vígjáték, thriller, animációs és rövidfilm. A feldolgozott témák között épp olyan hangsúlyosan vannak jelen a valóság ihlette történetek, mint a fikció. A filmek között hét premier előtti bemutatót is láthat a közönség.

A frankofón kultúra sokszínűségét bizonyítja a meghívott alkotók sora is, akik személyesen mutatják be filmjüket: Antonis Kafetzopoulos, görög színész és négy filmrendező, a libanoni Bahij Hojeij, a marokkói Faouzi Bensaïdi, a francia Leos Carax, valamint a szintén francia Olivier Assayas. Az utóbbi tiszteletére szervezett, öt filmből álló vetítéssorozat célja, hogy a magyar közönség jobban megismerje a magyar származású, neves francia filmrendező, a francia újhullám továbbéltetőjének munkásságát.

A nyitófilm március elsején 17 órakor az Irma Vep című '96-os Assayas-mozi lesz, majd 19 órától jön a Csont és rozsda című misztikus film. A teljes programot itt tekintheti meg.