CIA-ügynök: Nem így ért véget az Argo-akció

2013.02.20. 14:51

A hét Oscar-díjra jelölt Argo-akciót a valóságban kitervelő Tony Mendez, egykori CIA-ügynök a BBC News-nak úgy nyilatkozott, hogy az akció története tizenhét éven át páncélszekrényben pihent, még az ügynökség belső terjesztésű magazinjában, a Studies in Intelligence-ben sem jelenhetett meg. Végül George Tenet CIA-igazgató (1997-2004) vette rá Mendezt, hogy tárja a világ elé a vakmerő művelet történetét. Az akcióról könyv született, amely az Oscar-esélyes film alapjául szolgált.

A most 73 éves ügynök szerint a film csak egy valamiben tér el a valóságtól, azért késett az iráni fővárosból való elutazás, mert a zürichi járat meghibásodott: a problémát azonban gyorsan elhárították, és a valóságban a repülőgép egy órán belül a levegőbe emelkedett - a felszállópályán kibontakozó üldözéses jelenet nélkül.

Mendez elmondta, hogy Ben Affleck - aki nemcsak őt személyesíti meg az alkotásban, hanem a film rendezője is - többször konzultált vele és feleségével forgatás közben. Affleck a filmet rákban elhunyt fiúknak, Iannak ajánlotta, és a Mendez-család két tagja szerepel is az alkotásban: abban az autóban ülnek utasként, amelyben a filmváltozat CIA-ügynöke a teheráni repülőtérre tart, úton Európa felé.

Az Argo-akciót eddig 60 díjra jelölték és ebből 44-et elvitt, köztük a Golden Globe-on a legjobb film és a legjobb rendező díját, a BAFTÁ-n ugyanezeket plusz a legjobb vágás díját is, legutóbb pedig a WGA-n a legjobb adaptált forgatókönyv díját kapta meg a hollywoodi forgatókönyvíróktól a Napos oldal, a Lincoln, a Pi élete és a Perks of Being a Wallflower előtt.