Az Aliens vagy a T2 kapott több Oscart?

2013.02.24. 22:19
A Gyűrűk Ura: A király visszatér máig rekordnak számító, tizenegy Oscarját mindenki ismeri. De hány díjat nyert a többi közönségkedvenc folytatás, a Keresztapa 2, az Indiana Jones és a Végzet temploma vagy A sötét lovag? Íme 10 Oscar-díjas film, ami semmiben sem rosszabb az adott franchise első részénél.

1. Gyűrűk Ura - A király visszatér: 11 Oscar-díj

A Ben-Hur és a Titanic után a Gyűrűk Ura-trilógia grandiózus záródarabja is rekordmennyiségű aranyszobrot gyűjtött be. Ráadásul úgy, hogy mind a 11 jelölését díjra váltotta: besöpörte a legjobb adaptált forgatókönyv, vágás, díszlet, jelmez, smink, speciális effekt, hangvágás, betétdal és filmzene (Howard Shore), Peter Jackson pedig rendezői és produceri díjat vihetett haza. A film 11 Oscar-díja ráadásul megcáfolta azt a tételt is, miszerint a folytatások mindig rosszabbak az első résznél: a 2001-es A gyűrű szövetsége ugyanis csak négy Oscart kapott, a Két torony pedig kettőt.

2. Keresztapa 2: 6 Oscar-díj

Az Oscar-gálák történelmében azonban nem a Gyűrűk Ura-folytatása, hanem az 1974-es Keresztapa 2 volt az első folytatás, amit díjesővel jutalmaztak. Francis Ford Coppola egymaga három díjat vihetett haza: a legjobb film díja mellé megkapta a legjobb rendezőjét is, Mario Puzóval, a Keresztapa-regény írójával pedig másodszor is Oscar-díjas forgatókönyvírók lettek. Nino Rota jól ismert dallamai egyértelművé tették a legjobb filmzene mezőnyét, a legjobb mellékszereplő pedig az ifjú Viot Corleonét alakító Robert De Niro lett, aki így ugyanazzal a karakterrel lett Oscar-díjas, amivel két évvel korábban Marlon Brando. Kollégájához hasonlóan De Niro sem vette át személyesen a díját, bár ő nem egy emberjogi aktivista indiánlányt küldött fel maga helyett a színpadra, hanem Coppolát.

3. Terminátor 2: 4 Oscar-díj

Az 1984-es Halálosztót egyetlen Oscarra sem jelölték, a minden szempontból látványosabb és szórakoztatóbb folytatása, Az ítélet napja hat kategóriában is indult 1992-ben. Gary Rydstrom és a csapata legjobb hang és hangeffekt-keverés kategóriában duplázott, a zseniális maszk- és trükkmester, a 2008-ban elhunyt Stan Winston pedig szintén két Oscar-díjat vihetett haza: egyet Schwarzenegger szétlőtt fejéért, ami alól kilátszódott az acélkoponya, egyet pedig az akkori csúcskompjúterekkel megrajzolt, folyékony fém T-1000-esért. A vizuális effekteken egyébként az a Dennis Muren is dolgozott, aki a Csillagok háborúja-trilógia és az Indy-filmek  különdíjait és technikai trófeájit hozzászámolva összesen kilenc aranyszobrot őrizget otthon a kandallópárkányon.

4. A bolygó neve: Halál: 2 Oscar

Aki a 70-es évek végén és a 80-as évek elején nem a Csillagok háborúja és az Indiana Jones-filmeken dolgozott, az az Alien-filmek stábját erősítette. Ilyen volt például Stan Winston , aki a videókorszak legendás Alien-Predator-Terminator mesterhármasából kettőért is Oscart kapott. Az elsőt pont  A bolygó neve: Halál   habszivacs Alien-királynőjével szerezte (a fentebb ismertetett két másik díja mellé pedig a Jurassic Park animatronic dinóival söpört egy negyediket). A rajongók körében még a szintén Oscar-díjjal jutalmazott Aliennél is jobbnak tartott űrzsoldosos akciófilm  Don Sharpe halálordításaival a legjobb hang kategóriában is győzött.  

5. A sötét lovag: 2 Oscar

2006-ban csak Wally Pfister    operatőrt jelölték Oscarra a Nolan-féle Batman-reboot stábjából. Aztán a 2008-as folytatás, A sötét lovag premierje előtt fél évvel elhunyt a film lenyűgözően őrült főgonoszát, a Jokert alakító Heath Ledger, így szinte már biztos volt, hogy ki fogja megnyerni a 2009-es Oscar gála legjobb mellékszereplőjének járó díját (amit végül az elhunyt színész családja vett át). Főleg, hogy Ledgert a Túl a barátságon főszerepéért 2006-ban elfelejtette díjazni a Filmakadémia. A sötét lovag végül egy második díjat is begyűjtött: Richard King vihette haza a másik Oscart a hangvágásért.   

6. A Birodalom visszavág: 1 Oscar + 1 különdíj

George Lucas első űrmeséje 1978-ban hat kategóriában is tarolt: John Williams a zenéért, Lucas felesége a vágásért, John Mollo pedig a "cowboyszerkós jófiúk, náci egyenruhás gonoszok"-alapvetéssel készült jelmezért kapott Oscart, de díjazták a dízsletépítőket, a speciális effekteseket és a hangeffektes csapatot is, Ben Burtt pedig egy hangvágó különdíjat vehetett át C3PO-tól és Mark Hamilltól a droidok csipogásáért. A Birodalom visszavág viszont már csak a legjobb hang kategóriában tudott győzni ( Bill Varney ,  Steve Maslow ,  Gregg Landaker   és  Peter Sutton   kapták a díjat), a Star Warsért Oscarral jutalmazott  Industrial Light & Magic-dolgozók   , Richard Edlunddal az élen viszont különdíjat vehettek át a stop motion technikával mozgatott  lépegetőkért és a hothi csata többi látványos trükkjéért.  

7. Indiana jones és a végzet temploma: 1 Oscar

George Lucas az Indy-filmek forgatásakor több Star Wars-veterán stábragot is beajánlott Spielbergnél, így a 82-es Ocar-gálán a Frigyláda is jól szerepelt a díszlet, speciális effekt és a hang kategóriákban, ráadásul Spielberg kedvenc vágója, Michael Kahn  is kapott egy díjat.  Bár sokan a nácik helyett gonosz indiai szektásokat felvonultató folytatást tartják a sorozat leggyengébb részének,  Dennis Muren  megérdemelten vihette haza a sokadik Oscar-díját  a lávató feletti csillés hullámvasutazásért, a műanyag majomagyvelőért  és az ILM többi, szándékosan oldszkúl filmtrükkjéért.  Érdekesség, hogy Muren pont attól Richard Edlundtól csaklizta el a díjat, akivel együtt nyerték meg pár évvel korábban A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér különdíjait. Edlund egyébként esélyesebbnek számított 85-ben a régi harcostársánál: a Szellemirtókért és a 2010: A kapcsolat évéért is jelölték.

8. Indiana jones és az utolsó kereszteslovag: 1 Oscar

Az 1989-es Utolsó kereszteslovag viszont hiába volt Sean Connery vendégszereplése és  Indy fiatal évei   miatt a legjobban sikerült Indiana Jones-epizód, Oscar-díjat egyedül a Star Wars-pittyegések nagy veteránja, a díjhalmozó  Ben Burtt     és csapata kapott a hangvágásért.

9. A Karib-tenger kalózai 2: A holtak kincse: 1 Oscar

Sosem bocsátjuk meg az Amerikai Filmakadémiának, hogy féltucat festett arcú csodabogár eljátszása után még a túlminkelt, enyhén meleg kalóz, Jack Sparrow zseniális megformálásáért sem adtak Oscar-díjat Johnyy Deppnek 2004-ben (abban az évben Sean Penn nyert a Titokzatos folyóval). A kalózos zsánert feltámasztó Disney-kalandfilm folytatását, a 2006-os A holtak kincsét négy kategóriában jelölték, de végül csak a legjobb vizuális effektek díját nyerte meg, első sorban a csápos Davy Jones kalózkapitány meg a tintahal- és cápaemberekből álló CGI-legénysége miatt.

10. A Jedi visszatér: 1 különdíj

Ahogy azt már fentebb is említettük, a hol együtt, hol külön dolgozó, Oscar-harácsoló trükkgyáros páros, Robert Edlund és Dennis Muren 1984-ben  az endori légirobogós üldözési jelenetért   és a Jedi visszatér többi látványosságáért kaptak egy különdíjat kapott az Amerikai Filmakadémiától.