Csecsenföldön forgat filmet Depardieu

2013.02.25. 12:06

A csecsen főváros, Groznij orosz-csecsen háború utáni újjáépítéséről és Ramzan Kadirov csecsen vezetőről forgat filmet Csecsenföldön Gérard Depardieu, újdonsült orosz állampolgár, aki a francia adóhatóság elől menekült oroszországba.   Az Apa szíve című filmmel a francia színész úgymond be akarja bizonyítani, hogy "nagy filmet" lehet csinálni Csecsenföldön is. Egyben meg akarja mutatni, "hogyan sikerült egyetlen embernek öt év alatt a semmiből újra felépítenie a várost".

Depardieu, aki másodszor látogatott Csecsenföldre, újfent szeretetéről biztosította Oroszországot és Csecsenföldet, és "nyitott és melegszívű" embereknek nevezte a csecseneket. "Biztos vagyok benne, hogy az itt élő emberek boldogok, mert ahhoz, hogy valaki úgy táncoljon és énekeljen, mint ahogy azt a csecsenek teszik, igazán boldognak kell lenni" - idézte egy csecsen elnöki közlemény a 64 éves francia filmsztárt, aki maga is táncra perdült vendéglátójával, a muzulmán többségű köztársaságot 2004 óta vaskézzel irányító Kadirov elnökkel együtt. A Groznijban nagy pompával fogadott Depardieu a híres kaukázusi népi táncot, a lezginkát ropta.

Az orosz állampolgárságot adózási okokból felvevő Depardieu tavaly októberben barátkozott össze a Moszkva-barát csecsen elnökkel, aki fényes gálavacsorán látta vendégül vasárnap este. Kadirov "nagybetűs Embernek, humanistának" nevezte Depardieu-t, aki előtt szerinte a világ bármely országa habozás nélkül megnyitná kapuit. "Hála istennek eljött az idő, amikor világhírességek Oroszországban akarnak élni" - tette hozzá az elnök, akit emberi jogi aktivisták "diktátornak" tartanak.

Depardieu szombaton a mordvinföldi Szaranszkba látogatott, ahol bepecsételték útlevelébe ottani névleges lakcímét. Ebből az alkalomból közölte, hogy sűrűn el akar látogatni Szaranszkba. "Mindenkinek azt hajtogatom, hogy Oroszország nyitott ország, nagyszerű hagyományokkal és gazdag kultúrával. Ahhoz, hogy korrekt képet alkothassunk az országról, itt kell élni, és nem szabad ósdi előítéletekre hagyatkozni" - mondta. A színész közölte, hogy meg akar tanulni oroszul, hogy eredetiben olvashassa az orosz klasszikusokat.