Irán politikai provokációnak tartja az Argo Oscar-díját

2013.02.25. 13:48

Politikai állásfoglalásnak tartja Irán, hogy Ben Affleck Argó-akció című filmje nyerte - számos más díj mellett - a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is. Irán szerint a film nem más, mint reklám a CIA-nek, és igen kedvezőtlen képet fest az 1979-es iszlám forradalomról.

Bár a filmet Iránban hivatalosan soha nem mutatták be a mozik, az illegális DVD kiadásokhoz azonban már 1 dollárért is hozzá lehet jutni Teherán belvárosában.   Az iráni  fiatalabb generáció nagy része kíváncsi az Argóra, mert szeretné látni a 30 évvel ezelőtti események másik oldalát is.

Az iráni álláspont szerint a nagykövetségi túszdráma (melynek során 444 napig tartottak fogva 52 amerikait) kizárólag egyetemei diákok irányításával történt, más források szerint azonban a katonaság is erősen érintve volt az ügyben. Az eseményekben résztvevő irániak szerint az Affleck által bemutatott erőszakos jelenetek sohasem történtek meg.

Politikai utalást sejtenek az irániak az ügy mögött már csak azért is, mert a legjobb filmnek járó díjat Michelle Obama, az amerikai elnök felesége jelentette be élőben a Fehér Házból.

Tavaly a legjobb külföldi filmnek járó díjat egy iráni rendező, Asghar Farhadi vehette át, előtte iráni film még sosem nyert Oscart. Mondjuk az iráni hatóságok ettől sem voltak éppen boldogok, és a díjkiosztó előtt bezáratták Teherán egyik legismertebb művész moziját, ahol például Farhadi filmjeit is játszották.

Sajtóhírek szerint Iránban "ellenfilmet" terveznek Az Argo-akcióra válaszul. Az alkotás Teherán szemszögéből mutatná be a történteket.