Spielberg lesz a zsűrielnök Cannes-ban

2013.02.28. 10:35

Steven Spielberg lesz a május 15. és 26. között megrendezett 66. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrielnöke. "Nagy megtiszteltetés és óriási kiváltság számomra, hogy egy olyan fesztivál zsűrijében elnökölhetek, amely szüntelenül és lankadatlanul azt bizonyítja, hogy a film világnyelv" - ömlengett a háromszoros Oscar-díjas rendező a szervezők közleményében. A 66 éves Spielbergnek a múltban több filmjét vetítették Cannes-ban, legtöbbször versenyen kívül, 1974-ben viszont a Sugarlandi hajtóvadászattal elhozta a legjobb forgatókönyvnek járó díjat.

"Steven Spielberg filmográfiája folytonos ingajárat álom és valóság között. Munkásságában váltakoznak a szórakoztató és a történelemről vagy épp a rasszizmusról és az emberi létről mély reflexiókat megfogalmazó filmek, amelyek egy békés és nyugodt világra való törekvését tükrözik" - méltatták a szervezők a rendezőt. "Filmjei és elkötelezettsége révén újra és újra bizonyítja, hogy a legnagyobb hollywoodi filmesek között van a helye. Örülünk, hogy fogadhatjuk" - mondta Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti vezetője.

Spielberg eddig 27 filmet forgatott pályafutása 40 éve alatt, javarészük a filmtörténet részévé vált: a Párbaj című 1971-es alkotásától A cápa és Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmjén át a Bíborszínig, A nap birodalmáig és a Jurrasic Parkig, egészen legutóbbi munkájáig, a Lincoln című történelmi eposzig, amit 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, de végül csak kettőben nyert.

Tavaly Nanni Moretti olasz filmes vezette a zsűrit, amely Michael Haneke Szerelem című alkotásának ítélte oda a legjobb filmnek járó Arany Pálmát. 2011-ben Robert De Niro, 2010-ben Tim Burton, 2009-ben Isabelle Huppert, 2008-ban Sean Penn volt a nemzetközi zsűri elnöke.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás