Kanada mérges, Anglia füstölög az Argo-akció miatt

2013.03.03. 15:20

Hollywood egy trehány történelemtanár. Az hogy egy film „igaz történeten alapszik”, tulajdonképpen annyit tesz, egy összetett történelmi esemény kendőzetlen lebutítása annak érdekében, hogy az amerikai főhősé legyen minden dicsőség, de a rendező is lehetőséget kapjon egy teljesen indokolatlan autós üldözés forgatására valami reptéri kifutón.

Természetesen ez az Argo-akcióra is igaz. Hiába szeretik az egész világon, azért azt senki sem gondolhatja, hogy Ken Taylor valóban tapintatlanul úgy köszöntötte Ben Affleck karakterét a nagykövetség ajtajában, hogy „G-Man”. Vagy hogy a kor egyik legtitkosabb akciójának része volt az a repülőtéri alkalmazott, aki leellenőrizte a főhős és fiktív filmes csapatának repjegyeit.

Ezt teszi Hollywood a történelemmel: addig sikálja és polírozza, amíg a történet még elég valóságosnak hangzik, de nem annyira, hogy a közönség elaludjon a moziban.

Kanada szinte jogosan háborodott fel lekicsinylett szerepén és az egykori nagykövet, Ken Taylor el is mondta, hogy mi az igazság az akcióval kapcsolatban. Az egykori amerikai elnök, Jimmy Carter szintén a nagy nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy Taylor az igazi hős az akció levezényléséért. Legalább Affleck egy pillanatra megemlékezett a kanadaiak szerepéről, amikor átvette az arany szobrot vasárnap. Sajnálhatjuk a briteket is, akik a „kiwikkel” együtt csak futólagos említést kapnak a filmben, amikor az amerikai nagykövetség katonáinak figyelmének eltereléséről van szó. A tavalyi brit panaszkodás újra felerősödött, amint az alkotás újabb díjat zsebelt be.

Affleck, a film főszereplője és rendezője, megvédte a filmet. Szerinte amennyire tudták, tényszerűen mutatták be az eseményeket, ami nagyjából annyit jelenthet, hogy mindent megtettek anélkül, hogy folyamatosan oda-vissza rohangáló nagykövetségi munkásokat mutassanak. Valóság vagy sem, még a szigetországi közönség sem bírt ellenállni a filmnek. Hogy másképp lehet, hogy a legjobb filmnek járó BAFTA-díjat is az Argo-akció vitte haza?