Begyűjtötte a bűnözőt a bradfordi Batman

2013.03.04. 16:48 Módosítva: 2013.03.04. 18:52

Vicces szuperhősös hírt közölt ma a BBC: február 25-én hajnalban egy kövérkés, Batman-jelmezes brit férfi vitt be a bradfordi kapitánsságra egy 27 éves bűnözőt, aki rendőrségi körözés alatt állt. Az ismeretlenségbe burkolózó, önkéntes bűnüldöző példaképéhez, a DC-képregények sötét lovagjához hasonlóan eltűnt az éjszakában, mire a rendőrök észbe kaptak, hogy rákérdezzenek a szuperhősruhára és persze a kéretlenül leszállított, melegítős férfira.

A házhoz szállított, 27 éves gyanúsítottat a rendőrök azonnal őrizetbe vették, mivel már korábban is keresték orgazdaság és csalás miatt. A West Yorkshire-i rendőrség képeket is közölt a titokzatos igazságosztóról:

563441 10152382390917588 369725296 n
Fotó: West Yorkshire Police / CNN

Nem ez egyébként az első olyan eset, ahol a mainstream angolszász képregényipar kedvelői önbíráskodva álarcos bűnüldözésbe kezdtek. 2011. októberében például a seattle-i rendőrség vette őrizetbe Phoenix Jonest, aki fekete-arany mellvérteben, macskanadrágban és maszkban, önjelölt szuperhősként járta nagyváros utcáit, és ha bajt észlelt, közbelépett. Nem mindig jókor: egy verekedésnek például a tömegoszlatáshoz használatos paprikasprayvel akart véget vetni, a helyszínre érkező rendőrök viszont megállapították, hogy az állítólagos verekedők valójában táncosok voltak, így valójában a szuperképességek nélküli szuperhős viselkedett törvénybe ütközően.

Phoenix Jones (eredeti nevén Benjamin Francis) egyébként egy kilenctagú kosztümös brigád vezetője volt, közterületen rendetlenkedőkre, ittasan randalírozókra, drogosokra, drogdílerekre csaptak le, a Kick-Ass című filmben látott példaképeik hatására. Fegyvert nem hordtak maguknál, bár egyikük, Red Dragon (Vörös Sárkány) gyakran mászkált karddal, amiről azt állította, még sosem kellett előhúznia a hüvelyéből. Bár a szuperhősök a rendőrség természetes szövetségeseinek tartják magukat, maguk a rendőrök nem igazán kedvelik őket, mert – mint azt az ABC januári felvételén egyikük elmondja – ha igazi baj van, az emberek végül úgyis a rendőrséget hívják.