Nem hagyhatják el Iránt a Panahi-film főszereplői

2013.03.04. 20:36

Elkobozták Jafar Panahi rendszerellenes iráni rendező legutóbbi - a Berlinalén Ezüst Medvét nyert - filmje főszereplőinek útlevelét az iráni hatóságok. A hírt Kambozia Partovi és Marjam Moghadam barátai tudatták a sajtóval hétfőn. Partovi nemcsak szereplője, társrendezője és -írója is a Parde (Zárt függöny) című filmnek, amely a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét nyerte el február közepén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Állítólag közölték Partovival és Moghadammal, hogy egyelőre nem hagyhatják el Iránt. A hatóságok ugyanakkor nem erősítették meg hivatalosan a hírt. Moghadam nemcsak iráni, hanem svéd útlevéllel is rendelkezik - vált ismertté még a fesztiválon.

A teheráni kulturális minisztérium a múlt héten kijelentette, hogy illegálisnak tartja a hivatásától 20 évre eltiltott és hat év börtönre ítélt, de még szabadon lévő Panahi új filmjét, amely titokban készült a Kaszpi-tenger partján és jelenleg még ismeretlen körülmények között hagyta el Iránt, majd jutott el Berlinbe. Mivel az alkotás engedély nélkül készült és került külföldre, a tárca bűncselekményről beszélt, egyúttal tiltakozott a fesztivál szervezőinél. A világsajtóban már akkor azt írták, hogy az alkotóknak várhatóan következményekkel kell számolniuk az ultrakonzervatív teheráni rezsim részéről.

A Zárt függöny Jafar Panahi történetéről szól, akit még 2010-ben tiltották el húsz évre a filmgyártástól, és ítélték házi őrizetre, a rendszer elleni propaganda miatt (filmjeiben gyakran foglalkozott a nők jogaival, és támogatta az iráni ellenzék tevékenységét). A film azt dolgozza fel, milyen hatással volt rá az eltiltás, hogyan esett depresszióba és jutott el egészen az öngyilkosság gondolatáig. A film teljes egészében egy tengerparti villában játszódik, behúzott függönyök mellett.

Panahi egyébként egyszer már megszegte az eltiltást 2011-ben, amikor a saját otthoni életéről készített egy dokumentum filmet Ez nem egy film címmel. „Ha nem engedik meg, hogy másokról és mások életéről beszéljen, akkor magáról kell beszélnie” – mondta el az önéletrajzi ihletésű filmekkel kapcsolatban Partovi.  • Vennék
  • Hírek