Hetekig készült egy orrvillantásra a Zero Dark Thirty bin Laden-je

2013.03.05. 08:26

"Ha tudtam volna, hogy csak az orrom hegye fog kilátszani egy hullazsákból, megspóroltam volna magamnak nyolc hét izgalmat, amíg készültem Oszama bin Laden szerepére". A méltatlanul kevés Oscart nyerő Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza legfontosabb, egyben legkevesebbet látszódó színésze, Ricky S. Sekhon a The New York Times-ban írt arról, hogy milyen volt eljátszani "a gonosz globális arcát".

Sekhon eleinte nem értette, hogy miért pont őt választották a szerepre. Nem volt sem ügynöke, sem egy csapat mögötte, akik segítettek volna megszerezni a szerepet vagy később felkészülni rá. És nem is volt olyan sovány, mint bin Laden. Mégis tavaly márciusban felhívta egy casting igazgató Londonban, hogy látni szeretné. Azt viszont nem mondta meg, hogy miért. Egy héttel később már felajánlották neki Oszama bin Laden szerepét.

Pedig még a koruk sem stimmel: Sekhon csak 29 éves, a szaúdi terroristavezér 54 volt, amikor megölték. A színész magát "szerény szikhnek" tartja, aki még véletlenül sem talál semmi közöset magában és a milliárdos csemeteként felnőtt bin Laden-ben. Annyit azért elismer, hogy egy kicsit hasonlít rá, például körülbelül ugyanolyan magasak. Sekhonnak is barna bőre és feltűnő orra van, de még soha senki nem állította meg az utcán azzal, hogy "Hé, nem te vagy bin Laden?". Ezenkívül - legalábbis a barátnője szerint - sokkal kedvesebb a mosolya, mint amilyen a terroristának volt.

shakon
Fotó: rickysekhon.com
Sekhon felidézi, hogy Londonban volt 2005 július 7-én, amikor 52 ember meghalt és 770 megsebesült a buszokat és a metrót ért terrortámadásban. Két nővére könnyen az áldozatok között lehetett volna, mert mindketten utaztak metrón aznap. Ez is befolyásolta, amikor igent mondott a szerepre. A Zero Dark Thirty előtt nem volt túl sok filmes tapasztalata, de 2010-ben egy brit komédiában, a The Infidelben már játszott egy másik terroristát, Hazeem-et, a kampókezű Abu Hamza al-Masri (ő valóban létezik) csicskáját.
 
Bin Laden szerepére egy iszlám szakértő barátja segítségével készült, aki készített neki egy listát az Al-kaidáról és a bin Ladenről szóló fontosabb könyvekről. Tanult egy kicsit arabul és egy személyi edző segítségével keményen sportolt, hogy lefogyjon. Az edzéseket Jamaikán tartották, ahol dombokra kellett felszaladgálnia a hőségben. Emellett hal és tojás diétát tartott és leadott 25 fontot, azaz több mint 11 kilót. A gondos előkészületek ellenére nagyon ideges volt, amikor megérkezett a forgatás helyszínére Jordániába. Hullát játszani szerinte sokkal bonyolultabb, mint képzelnénk. Fél percig visszatartani a levegőt, egy örökkévalóságnak tűnik - írta. A filmben sokat hurcolják hullazsákban, ez Sekhon szerint nem olyan élvezetes, mint egy csókjelenet, de kellemesen emlékeztet a függőágyban hintázásra.
 
A színész most egy svéd rendezővel, Kristoffer Dios-szal dolgozik egy thrilleren. Nagyon örül, mert az utóbbi időben az összes kedvenc filmje svéd vagy dán volt. Hogy újra eljátszaná-e a gonoszság jelképét, az attól függ, hogy hány sora lesz a filmben.