Cameron éjjel-nappal az Avatar 2-3-at írja

2013.03.20. 11:15

"Már az Avatar 2-n és az Avatar 3-on dolgozok. Valamelyik nap Peter Jacksonnal beszélgettem, és mondtam is neki, hé, haver, neked könnyű dolgod volt a trilógiáddal, mert csak le kellett venni a polcról a Gyűrűk Ura második és harmadik kötetét. Nekem viszont meg kell írnom fejben két regényt, aztán forgatókönyvet faragni belőle" - mesélte az éjjel nappal Pandora őserdejében és vizeiben élő James Cameron a lifegoesstrong.comnak adott interjújában.

Nekünk lennének ötleteink a forgatókönyv gyorsabb megírására. Az 59 éves rendező fárasztó ötletelés helyett poroljon le inkább néhány 50-es évekbeli regényt, csapja hozzá a beosztottjai évtizedekkel ezelőtti sci-fi ötleteit és öntse nyakon az egészet pár filmes-képregényes kikacsintással, tisztelgéssel vagy épp nyúlással.

Hiszen állítólag a 2009-es Avatar is így született. A kék bőrű lényt irányító, tolószékes fickó már Poul Anderson Call Me Joe-jában is benne volt, a lebegő sziklás dzsungelbolygó őslakosait értékes ásványok miatt öldöklő űrhajósok történetét már a Firekind képregényben is el lehetett olvasni, a gonosz tengerészgyalogosokra lövöldöző, kék bőrű indiánlány egy 1984-86 között futó Marvel képregénysorozatból, a Timespiritsből lehet ismerős, a Pocahontas, a Farkasokkal táncoló és Az utolsó szamuráj újrahasznosított motívumait pedig már nem is említenénk, tele volt velük évekkel ezelőtt a net.

Ahogy azzal is, hogy Cameront egy Eric Ryder nevű Lightstorm Entertainment-alkalmazott is beperelte, mert 1999-ben a rendező beosztottjaként kitalálta a távoli bolygó őslakosaival haverkodó, saját felettesei ellen harcoló űrgyarmatosító 3D-meséjét, aminek a K.R.Z. 2068 címet adta, ám a Lightstorm vezetősége 2002-ben lesöpörte az asztalról az ötletét azzal az indokkal, hogy a nézőket nem fogja érdekelni egy környezetvédős mondanivalóval telepakolt sci-fi, ehhez képest az Avatar 2,8 milliárd dolláros rekordbevételt generált. (Egy másik Lightstorm-alkalmazott, Elijah Schkeiba forgatókönyvíró viszont tavaly elvesztette a Cameron ellen indított Avatar-pert.)

Nyúlás vagy sem, nekünk nagyon bejött az Avatar, és tűkön ülve várjuk a 2014-re beígért folytatást, amiben állítólag az óceánokban úszkáló na'vik lesznek a fő téma és még Sigourney Weaver is feltámad. Az Avatar 3 2015-ben kerülne a mozikba, a két filmhez Cameron Peter Jackson új-zélandi speciális effektes cégétől, a Weta Digitaltól rendelt be egy víz alatti motion capture-rendszert. A rendező az interjúban azt is elárulta: nem stresszel a folytatás miatt. Mindek tenné: a rajongók többsége jobban szereti a Terminátor 2-t és a Bolygó neve: Halált, mint az első részeket. (via Movieweb)  • Vennék
  • Hírek