Hollywood rekordbevétellel zárta 2012-t

2013.03.22. 11:45 Módosítva: 2013.03.22. 11:45

Rekordnagyságú, 34,7 milliárd dolláros bevétellel zárta a tavalyi évet a filmipar. Ez 8258 milliárd forint, ami megdöbbentő, főleg, ha azt vesszük, hogy háromszor ennyi pénzből ki lehetne fizetni a teljes magyar államadósságot. A világ mozijegyeladásai 2012-höz képest 6 százalékkal nőttek, ami az amerikaiak mellett főleg az ázsiai közönség extrém élénk érdeklődésének köszönhető: az Amerikai Mozgóképszövetség, az APAA adatai szerint 2012-ben Kína lett Észak-Amerika után a második legnagyobb piac, az ázsiai országban egy év alatt 36 százalékkal nőtt a jegyeladások összege, és elérte a 2,7 milliárd dollárt (642 milliárd forintot).

A teljes ázsiai térséget tekintve a mozijegyeladások 15 százalékos növekedést mutattak, az összbevétel 10,4 milliárd dollárra emelkedett. Közben Európában, a Közel-Keleten és Afrikában egyszázalékos visszaesés következett be, így az összesített jegybevétel 10,7 milliárd dollár lett a három térségben. Latin-Amerikában viszont ugyancsak nőtt a forgalom: a hatszázalékos növekedés mellett 2,8 milliárd dolláros jegybevételt könyveltek el.

Az Egyesült Államok és Kanada moziforgalma szintén hat százalékkal nőtt, elérve a 10,8 milliárd dollárt. Az APAA szerint ez főként a mozirajongók kemény magjának köszönhető: azoknak, akik legalább egyszer vagy többször járnak havonta mvetítésekre. Bár ezek a hardcore filmrajongók csupán a népesség 13 százalékát teszik ki, ők vásárolták a mozijegyek 57 százalékát. A réteg aránya a népességen belül egy év alatt 2 százalékponttal nőtt. Az amerikaiak és kanadaiak kétharmada egyébként legalább évente egyszer megnéz egy mozielőadást.

A térhatású filmek iránti kereslet tavaly változatlan maradt. A 9 százalékkal több 3D-s vetítőterem ellenére Észak-Amerikában a 3D-filmek bevétele nem ment 1,8 milliárd dollár fölé. A 3D vetítők száma tavaly világszerte 27 százalékkal nőtt és elérte a 45 ezret. A halvány 3D teljesítmény részben annak tudható be, hogy az Amerikai Mozgóképszövetséget alkotó hat nagy hollywoodi stúdió, a Sony, a Universal, a 20th Century Fox, a Disney, a Paramount és a Warner az előző évinél kevesebb, összesen 36 térhatású filmet gyártott, míg 2011-ben 45 3D-filmjük került a mozikba. A statisztikák szerint a térhatású filmeket főleg a tinik nézik, a náluk idősebb korosztályokban már gyorsan csökken a 3D iránti érdeklődés.