Még a G.I. Joe 2 is jobb a Die Hard 5-nél

2013.04.03. 14:57

Sosem voltam hardcore G.I. Joe-rajongó. Hírből sem ismertem például a két közönségkedvenc nindzsa, Sneak Eyes és Storm Shadow kultikus rivalizálását, mert nekem mindig is vigyorgó, harcsabajszú, maszkos vívómester, Dojo volt a kedvencem Hasbro-figurám (ő hasonlított a legjobban Guy Williamsre a Disney Zorro-tévésorozatából). Rajta kívül az aknavetős Downtown feszített még a G.I. Joe-gyűjteményemben, a Kobrák közül pedig csak a pajzsos Alley Viper, ezért a 90-es évek elején minden karácsonykor arról álmodoztam, hogy a hülye nevű motoros banditát, a Mad Max-gonosznak is beillő Road Piget is kitehessem a polcra. Nem kaptam meg, és dacból már a rajzfilmsorozatban is csak azok a részek érdekeltek, amikor a gonosz tudósok Attilából, Napóleonból és Hannibálból saját Kobracsászárt klónoztak maguknak Serpentor néven.

Mindezekből persze a G.I. Joe 2: Megtorlásban csak annyi köszön vissza, hogy van két csapatnyi, kamuizmokkal szénné fotosoppolt, életnagyságú kommandósbaba (Dwayne JohnsonChanning TatumRay Stevenson és társai) akik egy tonnányi lőszert elszórnak egymásra. Aztán van még pár bombanő (Adrianne PalickiElodie Yung), egy rakás nindzsa, meg a mélyfagyasztásból frissen kiszabadult főgonosz, a náci bőrkabátban feszítő, Darth Vadert megszégyenítően szuszogó Kobraparancsnok, aki szokás szerint le akarja igázni a világot.

Nem is akárhogy! Zartan, az álcázás és a nanotechnológia nagymestere (Arnold Vosloo) felveszi az amerikai elnök (Jonathan Pryce) alakját, parancsot ad a G.I. Joe-csapat kivégzésére és pont úgy aggatja tele Kobra-zászlókkal a Fehér Házat, ahogy a nácik lobogózták fel régen a nagygyűléseik helyszínét. Az elnökbőrbe bújt diktátor ezután atomfegyverekkel és űrágyúkkal fenyegeti meg a nagyhatalmakat, de a tankos-nindzsaruhás G.I. Joe-k betörnek a titkos bázisára és jól szétrúgják a seggét. Kretén egy sztori, de kit érdekel? 20 éve mi is ugyanezt játszottuk le minden nagyszünetben a homokozóban.

palicki-gijoe-retaliation-topless
Fotó: Metro-Goldwyn-Mayer / Paramount Pictures

Csak ugye azóta felnőttek a gyerekek, és a buta, kliséhegy B-filmes sztorik mellé kell más is kell már nekik a jó szórakozáshoz. Például mellek, látványos harcok és macsó zsoldosdumák. Sajnos a Step Up-filmeken edződött rendező, Jon M. Chu mindhárom ponton közepesen teljesített. A Tigris és sárkány fákon ugráló kungfu-balettjét másoló, hegymászó nindzsák burleszkbe illő verekedése a Mátrix-lassítás ellenére is lapos és ötlettelen. Adrianne Palickit a családbarát korhatárkarika miatt csak a tévéből tükröződve látjuk bugyira vetkőzni, Dwayne Johnson és Channing Tatum pedig kínosan túlzásba viszik a bratyizós-buzizós humort.

A "Szereted a bugyimat, nem?"-nél például az írók, Rhett Reese és Paul Wernick is érezhették, hogy harmatos poén, mert a szereplők elkezdenek a jó visszavágásokon vitatkozni. Az ilyen helyzetekre, amikor a forgatókönyvíró nagyon is tudja, hogy szar filmhez szerződtették és csak béna dialógusokat tud kipréselni magából, amit ráadásul a saját szereplői is szóvá tesznek, írói szakszó is létezik: ez a Fred jelez-effektus.

Az egyetlen betonbiztos pontja a produkciónak az akcióveterán Bruce Willis, aki a a G.I. Joe-osztag nyugdíjazott névadó tábornokát, Joe Coltont alakítja. Minden jelenetben látszik rajta, hogy ezerszer lelkesebben dolgozott a G.I. Joe 2-n, mint a Budapesten forgatott Die Hard 5-ben, ráadáásul az utolsó jelenetből egyértelmű, hogy ha készül harmadik rész, abban főszereplő lesz. A mostani film legjobb poénját is ő nyögi be ("-Jól van? - Igen. És maga? - Magas a koleszterinem."), kár, hogy már az összes előzetesben ellőtték.

IMDb: 6,4 pont
Rotten Tomatoes: 29%
Index-ítélet: 5/10