Tom Hanks színpadon is arat

2013.04.03. 10:33

Nagy sikert aratott a kritikusok körében Tom Hanks bemutatkozása a Broadwanyn, de a darab, amiben játszott, már nem tetszett mindenkinek. A kétszeres Oscar-díjas színész a nemrég elhunyt Nora Ephron utolsó műve, a Lucky Guy főszereplőjeként lépett színpadra New Yorkban.

Hanks újságírót alakít a drámában, a premier hétfőn volt a Broadhurst Színházban. A sztár valós személyt játszik: Mike McAlary riporter a New York-i rendőrség botrányait és piszkos ügyeit tárta fel a Daily News és a The New York Post című lapoknak. Ő készített először interjút Abner Louima haiti bevándorlóval, akit 1997-ben fehér rendőrök szexuálisan zaklattak és megvertek egy rendőrőrsön. Ezért Pulitzer-díjjal tüntették ki.

Tom Hanks "elkötelezett, gazdag alakítást" nyújt az Entertainment Weekly szerint, míg a The Hollywood Reporter úgy látta, hogy a színész máris nagy esélyese a színházi Oscarnak, Tony-díjnak. "Nem fél rámenős barmot csinálni a karakterből", de veleszületett sokoldalúsága biztosítja, hogy a közönség Mike oldalán álljon, amikor bekap néhány mélyütést - írták. McAlary amúgy nagyivó, a gyertyát két végéről égető ember volt, aki 1998-ban mindössze 41 évesen halt meg rákban. A Variety azt emelte ki, hogy Hanks könnyedén talált vissza a színpadra, annak ellenére, hogy eddig csak kisebb Shakespeare-produkciókban játszott a 70-es években.

A Nora Ephron által írt darab viszont nem tetszett a kritkusoknak. "Szívből jövő, de zagyvalék. Terjengős és túlságosan is lineáris, csak a tények mentén halad, mint egy tipikus tévéfilm" - írta a Daily News. A The New York Post szerint a darab Ephron "a szokványosság és a tintafoltos gazfickók iránti mély vonzalmából" született. A The New York Times is inkább Hanks játékáért, mint a darabért lelkesedett.

Hanks sokszor dolgozott együtt Nora Ephronnal, többek közt A szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában című romantikus vígjátékokban. A rendező, forgatókönyv- és színműíró tavaly júniusban halt meg 71 éves korában, leukémiás volt.  A darab sikerének szempontjából a kritikák nem nyomnak sokat a latban: az előbemutatók során a Lucky Guy több mint egymillió dollárt kaszált, ezzel többek közt Az Oroszlánkirállyal került egy sorba. Tom Hanks csak New Yorkban játssza el az újságíró szerepét, így a darab nem számíthat hasonló sikerre máshol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!